Home Tech POSJET OBAVIJEN VELOM TAJNE Nitko ne zna zašto je u Splitu tri...

POSJET OBAVIJEN VELOM TAJNE Nitko ne zna zašto je u Splitu tri dana bio ultramoderni američki špijunski i logistički brod Yuma

SHARE

Ultramoderni američki ratni, logistički i špijunski brod USNS Yuma, boravio je od 20. do 22. kolovoza u Splitu pod velom tajnosti.

Njegov dolazak ni boravak u Splitu nije zabilježen u medijima, a isplovio je 22. kolovoza.

Yuma je inače jedan od najnovijih i najmodernijih brodova američke ratne mornarice, specijaliziran za brz transport ljudi i tereta. Osim što služi kao logistički brod, Yuma se povezuje i sa obavještajnim djelovanjem za potrebe američke vojske, te za pomorski nadzor.

Kako navodi portal Obris.org, internet stranica specijalizirana za vojno-sigurnosna pitanja, na kojem je objavljena i fotografija Yume u Splitu, brod je 20. kolovoza stigao u Split iz Grčke, a trećeg dana boravka iz ratne luke Lora isplovio je prema Gibraltaru. Spominje se mogućnost da je Yuma u Split došla pokupiti pripadnike američke vojske koji su sudjelovali u zajedničkoj vježbi s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

Brod Yuma dugačak je 103 metra, morima plovi brzinom od 43 čvora, a njegova unutrašnjost može primiti čak 312 osoba.

Naše Ministarstvo obrane obično vrlo često izvještava o posjetima pripadnika stranih vojski Hrvatskoj, a često organiziraju i obilaske u kojima sudjeluju novinari te katkad i građani, no ovog puta nisu objavili ni slova.