Home Društvo Frane Lučić sam i ogorčen na Kornatima: Kad me već nije spržilo,...

Frane Lučić sam i ogorčen na Kornatima: Kad me već nije spržilo, da sam barem umro čekajući pomoć

SHARE

– Drage moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisam s vama smrtno nastradao, odnosno, kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako nije dolazila – poručio je Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije.

On je s odvjetnikom Šimom Savićem u ponedjeljak, tri dana prije obilježavanja 11. obljetnice pogibije 12 vatrogasaca, otišao na otok Kornat odati počast poginulim kolegama i prijateljima.

– Nastradao sam spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojom žrtvom i ozljedama, i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima. Zato pozivam tu istu vlast da mi objasni zašto mi to radi i da prestane s tim. Ako ne želi objasniti zašto, molio bih ih da se prestanu izrugivati mojim fizičkim ozljedama te naruženosti i strahu koji sam zadobio stradavajući – poručio je Frane Lučić.

On je u tišini obišao suhozidne križeve koji su izgrađeni na mjestu pogibije njegovih 12 kolega u klancu podno Velog vrha te je u podnožju, kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zapalio svijeće.

– Frane je danas došao na Kornat jer je želio u miru i tišini odati počast svojim kolegama vatrogascima, prijateljima i herojima Republike Hrvatske koji su poginuli na ovome mjestu. Frane nije dobro, razočaran je, a poglavito jer 11 godina vodi dugi sudski postupak za svoja prava. U tome pravcu pozivamo vlast, da se što prije sudski postupci riješe ili da sjedne za stol i pokuša naći rješenje za Franu i plati odšetu kako bi on mogao početi svoj novi život – rekao je Franin odvjetnik Šime Savić, dodajući kako se vode dva sudska postupka, jedan u Šibeniku protiv DVD-a i Općine Tisno, a drugi u Zagrebu protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika.

– Ti postupci se nalaze na početku i ne vidi se kraja saznavanju istine. Obitelji poginulih vatrogasa dobile su odštetu od vlasti, a Frane do danas ni od koga nije dobio ni jedne kune odštete, što nije korektno – naglasio je odvjetnik Savić.

Republika Hrvatska vodi brigu o vatrogastvu kao javnom interesu i u tom kokretnom slučaju Frane Lučić je obavljao poslove vatrogastva, što znači poslove od javnog interesa – istaknuo je odvjetnik Savić, a u krajnjem slučaju Nacionalni park Kornati, u kojemu se dogodila tragedija, u vlasništvu je RH. Iz svih tih razloga i RH mora biti uključena u sudski postupak koji je protiv države pokrenuo Frane Lučić – naglasio je njegov odvjetnik.

Osim pisma koji je pročitao, Frane Lučić nije želio davati izjave. Pokušao je na mjestu događaja prije 11 godina pronaći mjesto na kojem je bespomoćno ležao i satima čekao pomoć spašavatelja. Na pitanje o njegovu zdravstvenom stanju odgovorio je odvjetnik Savić.

– Koliko ja znam, njegovo zdravstveno stanje nije dobro. On teško živi i bori se sa svim posljedicama koje ima u svakom pogledu. Frane treba značajna sredstva za posebne kreme koje koristi kako bi koža mogla biti u normalnoj funkciji i imati adekvatnu vitaminsku prehranu.

Kornatska tragedija, podsjetimo, dogodila se 30. kolovoza 2007. godine, kada je u rutinskoj intervenciji gašenja požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Unatoč provedenoj istrazi i dvama suđenjima vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru, još uvijeku nisu u potpunosti rasvijetljene okolnosti u kojima se stradali vatrogasci. Život na Kornatu izgubili su Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.