Home Crna kronika Politika želi podobne, a ne stručne ravnatelje: Zavrzlame oko smjene ravnateljice

Politika želi podobne, a ne stručne ravnatelje: Zavrzlame oko smjene ravnateljice

SHARE

Lokalni moćnici diljem BiH već mjesecima na razne načine pokušavaju utjecati na sastav školskih odbora da bi zatim mogli smijeniti ravnatelje škola koji ne pripadaju njihovoj političkoj opciji, piše portal Centralna.ba

To su im omogućile izmjene Zakona o osnovnom i srednjem školstvu kojime je na lokalnu razinu spušten proces imenovanja školskih odbora, tijela koja upravljaju školom i biraju ravnatelje.

Ne brinu se za djecu, nego za pozicije

Politika je i ranije na čelne pozicije u školama nastojala instalirati ravnatelje sklone njihovim strankama, no sada, pod krinkom decentralizacije, političari ne biraju sredstva kako bi u potpunosti ovladali školama.

Osnovna škola u Stojkovićima najnoviji je primjer. Olga Lekić, ravnateljica Osnovne škole u Stojkovićima odlukom Upravnog odbora škole više nije ravnateljica!

Da bi ta odluka bila valjana čeka se potpis resorne ministrice obrazovanja Katice Čerkez.

Promijenjen krov, uređene učionice…

Za vrijeme dok je Olga Lekić bila ravnateljica škole, zahvaljujuči ponajviše njezinom angažmanu i radu na školi su urađeni veliki projekti.

Promijenjen je cijeli krov na školi, urađeni su podovi u svim učionicama, postavljene nove zavjese u cijeloj školi, kao i LCD plazme u svakoj učionici.

U školu je uveden Wi-fi, instalirani su e-udžbenici, preuređen kabinet infornatike, reniviran ured pedagoga i veći dio sanitarnih čvorova. Međutim ni to nije dovoljno da se ostane na poziciji ravnatelja škole, jer očigledno je da se kod nas više cijene lijenčine i neradnici.

U tijeku su trenutno radovi na sportskoj dvorani, a nakon toga mjenja se stolarija na školi.

Zar to nije dovoljan razlog da se da povjerenje sposobnoj ravnateljici, koja godinama radi za dobrobit škole.

Interes politike nisu djeca, nego vlast!

Lokalni političari žele uhljebiti rodbinu, a ne mare za djecu i njihovo obrazovanje. 
– Dva su ključna razloga zainteresiranosti lokalne politike za škole.

Prvi je izbor ravnatelja, a drugi zapošljavanje. Lokalnu politiku ne zanimaju uvjeti rada učenika, još ih manje zanimaju programi i zaposlenici. Njihov je jedini interes ovladati ustanovama!

– Hoće li ministrica biti na strani djece ili lokalnih vladara!?, zaključuje se u tekstu portala Centralna.ba