Home Zanimljivosti Slika Praljka u trenutku ispijanja otrova stiže u Hercegovinu?

Slika Praljka u trenutku ispijanja otrova stiže u Hercegovinu?

SHARE

U Gradskoj knjižnici Zadar trenutno je, sve do 8. rujna, izloženo dvadesetak slika zadarske autorice Sonje Butić Davidoff. Izložba koja nosi naziv “St. David” zaintrigirala je javnost već i u svojoj najavi, zbog slike koja je nastala dva dana nakon smrti generala Slobodana Praljka, a prikazuje upravo njega kako u haškoj sudnici, nakon što je pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine, ispija otrov.

Na slici, u gornjem desnom kutu, nalazi se i detalj anđela s kapom i hrvatskim grbom. Koja je simbolika slike koja je izazvala dosta bure i oprečnih komentara u Hrvatskoj, ali i Srbiji, reporteri Zadarskog.hr priupitali su samu autoricu:

– Slika je ujedno poruka Den Haagu i hrvatskom narodu, posjetiteljima izložbe, naravno, ostavljam da sami interpretiraju djelo na svoj način. To je meni osobno najdraža slika s izložbe jer sam na nju prenijela najviše svojih osjećaja, kao hrvatski branitelj i kao umjetnik. Pratila sam cijelo suđenje generalu tijekom kojeg nisam mogla suspregnuti suze. Uzela sam platno, zadnje koje mi je ostalo i krenula slikati. Posebno sam izdvojila jednog anđela u kutu koji zapravo odnosi Hrvatsku, a na njegovoj je glavi kapa Hrvatske garde koja se nalazi ispred Sabora, kazala je za Zadarski.hr Sonja Butić, umjetničkog prezimena Davidoff.

Emotivno značenje
Ova se Zadranka amaterski počela baviti slikarstvom 2015. godine i od tada, koristeći tehniku ulja na platnu, slika vjerske motive, portrete i pejzaže. Svoju je prvu izložbu održala 21. prosinca 2017. u Općini Poličnik. Slika generala Praljka za nju ima posebno emotivno značenje jer se 1991. dragovoljno prijavila i bila sudionica Domovinskog rata godinu dana.

– Slika generala dok ispija otrov na neki je način i simbol rata koji sam i sama prošla. On je za mene heroj i zato sam ga, prva u svijetu, naslikala u tom časnom činu. Iskreno, ostala sam iznenađena silnom prašinom koja se oko slike digla. Ona će bit zaštićena mojim autorskim pravima, a možda je i odnesem u Hercegovinu u njegovo rodno mjesto, ispričala je slikarica Sonja koja za sada svoje radove nije prodavala, već ih je darovala.

Izložba u zadarskoj knjižnici održana je na inicijativu i u organizaciji Sonjine prijateljice Vesne Benić koja je na otvorenju zahvalila knjižnici na ustupljenom prostoru te načelniku Općine Poličnik Davoru Lončaru na sufinanciranju izložbe.

– Umjetnost je jača od mene, ne slikam bojama već osjećajima. Slati svjetlost u dubine ljudskog srca je poziv umjetnika pa tako i moj, tako se gubim i pronalazim, sve u isto vrijeme – zaključuje Sonja.