Home Nekategorizirano Pohlepni prevarant iz Splita bio je spreman na sve: od firme za...

Pohlepni prevarant iz Splita bio je spreman na sve: od firme za koju je radio ukrao pola milijuna kuna, lažirao kredite, iznuđivao vlasnicu kafića… Na sudu je lagao do samog kraja

SHARE

Na splitskom Općinskom sudu na ukupno godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine nepravomoćno je osuđen 34-godišnji Matko M. iz Splita, i to zbog pronevjere, prijevare, lažnog prijavljivanja kaznenog djela te krivotvorenja isprave.
Osuđen je jer je od početka lipnja 2015. do sredine veljače 2016. u Splitu, dok je radio u tvrtki “Motorama” kao voditelj prodaje, za sebe uzimao novac koji su kupci uplaćivali za kupnju motocikala ili dijelova motocikala pa je u petnaestak slučajeva uzeo nešto manje od 500 tisuća kuna.

Nadalje, kako bi prikrio uzimanje novca, po presudi, tijekom druge polovine 2015. godine je na tri ugovora o potrošačkom kreditu preko “American Express” kartice, na kojima su već bili ovjereni potpisi ovlaštene osobe banke, upisao podatke kupaca koji su motocikle kupili u gotovini prikazujući da će oni otplaćivati svoje obveze u 60 mjesečnih rata.
Radilo se o ukupno nešto manje od 80 tisuća kuna, a svaki od ta tri obrasca ugovora o kreditu ovjerio je svojim potpisom i pečatom tvrtke “Motorama” d.o.o. iz Splita te ih je predao u računovodstvo.

Brza zarada

Nadalje, po presudi, u prvoj polovini 2014. godine lagao je Damiri P., vlasnici jednog splitskog kafića i nekadašnjoj prvakinji Hrvatske u boksu, da može ostvariti laku i brzu zaradu na prodaji motora ako mu prethodno pozajmi 200 tisuća kuna.
Uvjerio ju je da je uspješan poslovni čovjek i da će novac uložiti u posao, a da će joj na kraju ljeta te godine vratiti posuđeni iznos te dodatnih 10 tisuća eura. Naravno, od svog novca vratio joj je, i to na jedvite jade, tek 30-ak tisuća kuna.
Kad se ispostavilo da ne vraća novac, lažirao je dokumentaciju o kreditu OTP banke te ju je dao Damiri kako bi je uvjerio da diže kredit i da će joj vratiti novac.
I naposljetku, stoji u presudi, u veljači 2016. godine došao je u 1. PP u Splitu i prijavio je za iznudu. Inspektorima je kazao da je ona od srpnja 2014. do veljače 2016. godine prijetnjama od njega tražila novac na ime nepostojećeg duga, pa da joj je, strahujući za svoj život i sigurnost, predao 434 tisuće kuna.
Naravno, utvrdilo se da je realnost bila potpuno drukčija, da mu bivša boksačka prvakinja nije ni prijetila ni tražila novac, nego da je, naprotiv, on njoj dugovao 200 tisuća kuna.
Osim što u četiri godine ne smije počiniti novo kazneno djelo, Matko M. će, ako ne želi u zatvor, morati u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude vratiti 496 tisuća kuna svojoj bivšoj tvrtki te 170 tisuća kuna vlasnici kafića.

Paljevina auta

Na suđenju je priznao tri djela, a negirao je lažno prijavljivanje i prijevaru. Kazao je da nije od vlasnice kafića primio nikakvu pozajmicu, no da je potpisao zadužnice na 155 tisuća kuna. Ustvrdio je i da ju je prijavio policiji jer je “vjerovao da ga ista iznuđuje na ime nepostojanog duga” budući da mu je prijetila “nekim osobama iz kriminalnog miljea kako bi ga zastrašila”.
Istaknuo je kako nikada nije posudio nikakav novac od Damire P. i samo od straha zbog njezinih prijetnji joj je davao taj novac, te da nikada nikakav pravni posao nije sklopio s njom.
No, sutkinja Ivana Kanaet Samardžić njegovu je obranu ocijenila neuvjerljivom, neživotnom i neargumentiranom, a iskaz oštećene Damire P. ocijenila je vjerodostojnim.
U njemu je ona, među ostalim, kazala da su joj od strane okrivljenog dolazile “različite negativne poruke”, odnosno da su joj u kafić dolazili ljudi navodeći kako je Matko poručio da će je “ukopati”, da će zapaliti auto i reći da je ona to učinila.
Rekla je i da joj je nakon toga došla policija navodeći kako ju je jedna ženska osoba optužila da joj je zapalila auto. Poslije toga je u lokal došla i ta žena ispričavajući se i rekavši Damiri da ju je upravo Matko M. uvjeravao da joj je ona zapalila vozilo.