Home Gospodarstvo Za život je dovoljan komadić zemlje s kućom i okućnicom

Za život je dovoljan komadić zemlje s kućom i okućnicom

SHARE
– Svjedoci smo svakodnevnih odlazaka naših kćeri i sinova s obiteljima u strane zemlje. Stoga sam ovom knjigom željela pokazati bogatstvo i ljepotu komadića baranjske zemlje s kućom i okućnicom na kojoj su zasađene raznovrsne voćke i vinova loza te koliko se puno toga može napraviti i oploditi na tako maloj površini za cijelu jednu obitelj – ispričala nam je na početku našeg susreta Eva Ivanović (65) iz Baranjskog Petrovog Sela, nakon što je nedavno u izdanju Zavoda za baranjsku povjesnicu svjetlo dana ugledala njezina knjiga pod nazivom “Blagodati sela”.
Obitelj za stolom

– Iz malog vrta, iz kojega tijekom cijele godine koristimo svježe plodove, imamo dovoljno i za pripremu zimnice. Tu je i dvorište s kamenjarima, prelijepim trajnicama i cvijećem, a uz malo truda sve to zajedno postaje bogatstvo autohtonih domaćih kvalitetnih proizvoda koji se ne mogu kupiti u trgovinama ili na tržnicama. Kako bih i drugima, posebno mladim ljudima koji napuštaju svoje ognjište, ukazala upravo na tu činjenicu i potaknula ih na razmišljanje o povratku u svoja sela, napisala sam i ovu knjigu – kaže Eva.
“Raj, ako postoji, onda je sigurno satkan od mnogo divnih recepata koji se mogu pronaći u ovoj «slatkoj» knjizi gospođe Eve. Mnogo je na tržištu sličnih knjiga koje pružaju čitatelju iskustvo pripreme slanih i slatkih delicija, ali i u ovoj se posebno osjeća ona ljubav i želja da se ovi recepti i umijeće pripremanja približe baš svakom čitatelju i pokušaju sačuvati od zaborava. Osjeća se žar ponovo okupiti obitelj za stolom kao središtem svake domaćinske kuće. Ove delicije svevremenske su i vrlo dobro izgledaju u starom ruhu. Vraćaju nas u djetinjstvo i bezbrižne dane, kada su ih pripremale naše vrijedne bake, koristeći jednostavne domaće namirnice i kada je svaka kuća mirisala po jabukama, višnjama, šljivama, domaćoj masti i svinjskom salu”, piše, među ostalim, u svojoj recenziji Evine knjige strukovna učiteljica slastičarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, Marina Majdenić.

Iskušani recepti

Ona je sa svojim učenicima isprobala dobar dio recepata iz ove knjige, bogate preporukama za pripremanje likera, zimnice, kolača, salata, juha, bombona i drugih proizvoda iz naših vrtova.

Navodeći postignuća i plodove koji se mogu pronaći u vrtu i voćnjaku Eve Ivanović, koja iz njega crpi golemu snagu, dok istodobno mnoge mlade generacije i mladi poljoprivrednici nedovoljno iskorištavaju postojeći prirodni potencijal u neposrednom okruženju. Recenzent i agronom Zvonimir Ivičić stajališta je da upravo ova knjiga “provocira svakoga od nas i traži samo jedan mali korak u slobodu kreativnog stapanja s bogatstvom prirode”.

Slastice pravila i o njima pisala knjige
Širem čitateljstvu, posebice ljubiteljima autohtone domaće kuhinje i poslastica, ime Eve Ivanović nije nepoznanica jer riječ je o dobroj poznavateljici ovog područja, koja je mirovinu ostvarila marljivim radom u slastičarstvu. Do sada je objavila više knjiga, među kojima posebno valja izdvojiti “Zavodljive kućne slastice”, “Svatovi – svatovski kolači” te “Kuharica za mlade domaćice”, a okušala se i u pisanju kratkih dječjih priča i slikovnica.
Lidija Aničić Glas Slavonije