Home Zanimljivosti ZLATNI SAVJETI Dijete vas odbija slušati – evo što možete učiniti

ZLATNI SAVJETI Dijete vas odbija slušati – evo što možete učiniti

SHARE

Paul Raeburn i Kevin Zollman u svojoj knjizi  “The Theory of Games for Parents”  predlažu pristup koji se zasniva na teoriji igre. Prema toj teoriji djeca će uspješnije učiti i razvijati se ukoliko se pristup zasniva na igri ili sadrži elemente igre. Također, učenje kroz igru dobro je za djetetovu samostalnost te pomaže u izgradnji prijateljskih odnosa s roditeljima.

Izdvajamo nekoliko jako korisnih savjeta koji će vam pomoći u “borbi“ s najtvrdoglavijom djecom.

Kada dijete odbija hodati s roditeljima

Svaki roditelj vjerojatno se našao u situaciji da dijete zastane nasred ulice, odbija prihvatiti roditeljevu ruku i odbija se smiriti.

Da biste dijete uvjerili da nastavi mirno dalje, pokušajte zamijeniti uloge. Dopustite djetetu da igra ulogu roditelja (neka ono vas vodi niz ulicu) i vidjet ćete da će brzo prihvatiti igru i biti poslušnije.

Kada dijete ne prihvaća kaznu

Što trebate učiniti kada se dijete loše ponašalo, a odbija prihvatiti kaznu?

Razgovarajte s njim kao s odraslom osobom, objasnite zašto je krivo i zašto će biti kažnjeno. Možete mu pružiti “poslovnu“ ponudu na način da dijete izabere između dvije opcije kazne. Npr. predložite mu opciju oduzimanja određenog novčanog iznosa iz “kasice prasice“ ili tjedan dana pranja suđa.

Kada dijete odbija pojesti juhu (ili neki drugi zdravi obrok)

Ako dijete odbija pojesti pripremljeni ručak, a rado bi pojelo omiljeni slatkiš, ponudite im desert kao nagradu za pojedeno jelo. Ovaj savjet je posebno koristan kod djece koja se vole natjecati jer će se, u tom slučaju, potruditi čim prije dovršiti ručak kako bi dobilo obećanu nagradu.

Zapamtite da će svako dijete bolje surađivati ako im ponudite nešto zauzvrat.

Kada dijete ne želi doručkovati

Većina roditelja ujutro je u velikoj žurbi pa nemaju vremena sjediti za stolom s djetetom. Upravo zbog toga se često događa da dijete većinu hrane ostavi u tanjuru.

Ako dijete odbija doručkovati, potrudite se ipak sjediti za stolom i praviti im društvo. Predložite im da broje koliko im je još žlica ostalo do kraja. Neka se natječu sa vama ili sami sa sobom (tko će više žlica pojesti ili da postignu osobni rekord u broju žlica). Na taj način će pojesti cijelu posudu pahuljica, a da nisu niti primijetili.

Kada se dijete ne želi odjenuti

I ovaj problem lakše je riješiti kroz igru nego kroz prijetnje. Ako odbijaju odjenuti se – ponudite im igru. Neka pokušaju npr. odjenuti se sa povezom na očima. Djeca vole igre i izazove pa će vjerojatno kroz igru proces proći mnogo brže i uz manje stresa.