Home Društvo Rad na jahtama superbogataša: Plaća – 7.000 eura na mjesec

Rad na jahtama superbogataša: Plaća – 7.000 eura na mjesec

SHARE

S jedne strane neviđeni glamur, sunce, kavijar i kokteli, a s druge ribanje kupaona štapićima za uši i cjelodnevno rintanje.

Jahte, koje unajmljuju bogati i slavni, a koje plove Karibima, Dalmacijom i Mediteranom, zapošljavaju ekipe predanih mladih (najčešće) djevojaka koje služe kao domaćice, čistačice, koktel majstori, šefovi rasvjete, zabavljačice, joga instruktorice i majstori.

Same za sebe često kažu kako su “glorificirane” domaćice, no posao je, iako je vrhunski plaćen, izrazito težak i naporan.

Gemma Hulbert šefica je na jednoj ultraluksuznoj jahti već gotovo sedam godina, i kaže da se u to vrijeme susrela s nizom krasnih gostiju ali i suludih prohtjeva.

“Jedan se gost, primjerice, htio kupati samo u točno pola kade vruće vode u koju je nadodano pola boce Fiji vode, vrlo skupog brenda te pola šalice ulja za bebe. Očistiti tu kadu nakon toga bilo je gotovo nemoguće”, prisjeća se Hulbert za CNN.

Imala je, kaže, i gosta radi kojeg su slali avion u SAD po njezinu vintage Hermes torbicu kako bi je ona mogla nositi na glamuroznom događanju u Monaku.

Chelsea Nielsen pak radi kao članice ekipe domaćica ali i kao instruktorica joge.

“Gosti su nevjerojatno naučeni na luksuze. Naučeni su da se netko o njima brine svaki dan, cijeli dan. Imaju velika očekivanja ali su počesto i vrlo zahvalni i dragi”, kaže iz Monaka, gdje stanuje kada ne plovi.

Objašnjava i da se vrlo jasno može razaznati kada netko dolazi iz obitelji gdje se nasljeđuje velik novac i “novopečenih” bogataša.

“Novopečeni nemaju taj šarm i lakoću postojanja, i često su mnogo bahatiji. Ali niti to ne mora nužno biti pravilo”, kaže Nielsen koja je svojedobno radila i na nagrađivanoj i već legendarnoj jahti “Kismet” vlasnika milijardera Shahida Khana, vlasnika klubova Jacksonville Jaguars i Fulham FC.

Upravo je to jahta koju su za svoj godišnji odmor odabrali Beyonce i Jay-Z.

Beyonce i Jay-Z | Author: Beyonce.comBEYONCE.COM

“Često me pitaju koje sam slavne osobe osobe upoznala i koliko ih, u prosjeku, posjeduje jahte. No, život me nekako naučio da poduzetnici bolje barataju s novcem ili imaju više interesa za jahte te volje da golema sredstva ulože u plutajuće vile”, kaže Nielsen za CNN.

Većina domaćica potpisuje ugovor o tajnosti što, kaže Nielsen, je skroz u redu i “znak povjerenja i poštovanja”.

Radi se 13 sati dnevno, iako oni zapravo moraju biti spremni reagirati svake sekundesvakog dana.

“Malo smo kao kirurzi”, šali se Nielsen koja u teoriji ima dvosatnu pauzu tijekom dana, i devet sati po noći. Njezin posao uključuje sve od održavanja plovila, serviranja doručka, ručka i večere te zabavljanja gostiju i satova joge.

Osvrnula se i na to koliko je jahtaška industrija zapravo materijalistički okrenuta, te iako imaju priliku vidjeti prekrasne krajeve, često im je potrebno vremena da se opet “spoje” sa stvarnim svijetom i ljudima koji nisu na taj način opterećeni bogatstvom.

“Treba ne izgubiti dodir sa samim sobom, što je i više no moguće u ovim radnim uvjetima”, kaže Nielsen.

Podsjeća i kako vrlo često niti minutu ne provedu na toplom karipskom ili mediteranskom suncu jer im se dan sastoji od čišćenja, čišćenja i čišćenja u potpalublju.

“Ulazimo u kabine i kupaone kabina gdje moramo svaki komad kozmetike gosta očistiti da izgleda kao da je nov, bio to puder, boca tekućine za čišćenje lica, ili nešto treće. To radimo blazinicama, štapićima za uši i čačkalicama”, kaže Hulbert koja kaže da uvijek sa sobom nose maramice s kojima brišu apsolutno svako mjesto koje netko dotakne, kako se ne bi vidjeli otisci, a kako su očistili ogledala provjeravaju tako da upale svjetla na svojim mobitelima i traže otiske na ogledalu.

“Ako gost uđe u kabinu i sjedne na svoj krevet čim izađe iz sobe mi smo tamo da opet poravnamo krevet, a iste sekunde nakon što izađu iz kupaone mi smo tamo i čistimo”, kažu domaćice koje s druge pak strane ne znaju uopće što bi učinile s brdom novcakojeg zarade.

Uz to moraju znati miješati koktele, sljubljivati vina s ribom i kavijarom, servirati hranu i razgovarati o jahti i drugim stvarima.

“Sjećam se prve kuverte s novcem koju sam primila i iz koje su ispadali euri. Što se mene tiče to je mogao biti novac iz Monopolyja, a tek sam kasnije shvatila što to zapravo imam, i da nemam to gdje potrošiti jer nam je sve potrebno za život – od tri obroka na dan, preko kozmetike do novca za održavanje izgleda”, kaže Nielsen čija je početnička plaća bila 7.000 eura mjesečno.

Uz to, tradicionalno je da 10 posto cijene jahte ostaje kao “napojnica” ekipi, pa svaki član ekipe svakih tri mjeseca dobije barem još 2.000 dolara.

Nielsen se, piše CNN, prisjeća kako je šef jedne ekipe tražio da sve djevojke budu plavuše, pa je svaka dobivala još sto dolara mjesečno kako bi sređivala svoju kosu. Neki pak žele da nosite određeni parfem (kao jedan čiji je primarni biznis proizvodnja parfema), ili pak baš nikakav miris, čak niti mirisni šampon. Dobra linija i njegovanizgled su de facto uvjet, i osobe koje imaju problema s kilažom ne teško će dobiti taj posao.

Kriteriji oko izgleda su oštri i često politički nekorektni. Neki poslodavci ne žele osobe koje nisu bijelci, neki ne podržavaju tetovaže čak i ako su na jedva vidljivom mjestu, neki vas neće uzeti ako na intervju dođete s komadom nakita.

“S obzirom da smo mi lice jahte i organizacije, mogu vas odbiti samo na temelju slike u CV-ju. Naš je glavni i jedini cilj da vlasnik i gosti budu sretni”, kaže Nielsen.

Neke su žene, poput Nielsen, na poslu pronašle i ljubav. Svog supruga ugledala je kroz prozorčić na susjednoj jahti i to je bila ljubav na prvi pogled, a danas zajedno i rade.