Home Politika Činovnik iz Vrgorca koji je dobio otkaz jer je ‘više bio po...

Činovnik iz Vrgorca koji je dobio otkaz jer je ‘više bio po kavama nego na poslu’: Svi piju kavu, nisam ja jedini! Mogli su mi ponuditi da radim četiri sata dnevno…

SHARE

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić objavio je u petak na svojem Facebook profilu da je Grad (a samim time i on) dobio tužbu protiv bivšeg zaposlenika koji ih je tužio zbog otkazivanja ugovora o radu. Mladi gradonačelnik istaknuo je da je taj djelatnik “više bio na kavama nego na radnom mjestu”, zbog čega mu je i uručen otkaz.

Prozvani zaposlenik je Slobodan Granić, bivši koordinator za sport u Domu športova Vrgorac, tajnik Zajednice športskih udruga Grada Vrgorca te bivši predsjednik HSP-a AS Vrgorac. On, pak, smatra da pravi razlog njegova otkaza nema nikakve veze s njegovim ispijanjem kava, nego s politikom, piše Jutarnji list.

– Svi piju kavu, nisam ja jedini koji popije kavu. I njegovi sljedbenici piju kavu pa njima ne dijeli otkaze. Ovdje se radi o političkoj odmazdi. Pranić je bivši član SDP-a i kada je počeo njegov mandat, krenuo se obračunavati s neistomišljenicima. Prvo sam došao na red ja, kao član HSP-a AS, a poslije mene i predsjednik HDZ-a Vrgorac – kaže Granić.

Koordinator

Granić je kao koordinator za sport radio 10 godina, a otkaz je dobio prošle jeseni, nakon čega je podigao tužbu protiv Grada Vrgorca na Općinskom sudu u Dubrovniku, Stalna služba u Metkoviću. U petak je donesena prvostupanjska presuda kojom je sud opravdao gradsku odluku, odnosno otkazivanje ugovora. Gradonačelnik Pranić vijest je objavio na društvenim mrežama.

– Njegov jedini posao je bio da jednom godišnje organizira lokalne sportske turnire u trajanju 15 dana i to je to. Većinu vremena je provodio na kavama, a nije ni imao svoj ured u Domu športova, kao što mi je naveo ravnatelj ustanove. I za to je primao plaću od 4.000 kuna. Jedina logična odluka je bila da mu otkažemo ugovor radi racionalizacije. Imao je godinu dana prilagodbe na naš način rada, međutim njega rad nije zanimao. Ujedno, povećali smo izdvajanja za sportske klubove i to za iznos koji bi inače morali izdvojiti za njegovu plaću – ističe Pranić te dodaje da to nije jedini takav slučaj u javnim gradskim ustanovama.

Šest otkaza

Pranić, koji je javnosti poznat kao prvi vrgorački gradonačelnik koji nije iz HDZ-a, kaže kako su od početka njegova mandata smanjili broj zaposlenika u Gradskoj upravi za 25 posto (otpustili su šest ljudi) te dodaje kako će uskoro još jedna službenica otići, dok su za vrijeme njegova mandata zaposlili pročelnika nakon reorganizacije četiri upravna odjela u jedan jedinstveni i još jednog djelatnika koji pokriva obim posla zaposlenika koji je na trajnom bolovanju i čeka trajnu mirovinu.

– Kada smo ušli u Grad, stanje je bilo katastrofalno. Dočekao nas je samo jedan projekt, bilo je previše zaposlenika, a veliki broj ustanova nije uskladio svoje poslovanje sa zakonom. Milijunska dugovanja ne trebam naglašavati. Morali smo napraviti drastične promjene kako bi se stanje popravilo. Jedna od tih promjena jesu i otkazi višku djelatnika. Znam da će to dovesti do neugodnih situacija i ružnih pogleda, ali netko to mora napraviti. Ovo nema nikakve veze s politikom – tvrdi Pranić koji je na lokalnim izborima bio nositelj Nezavisne liste mladih.

Ipak, Granić se ne slaže s njim. On smatra da iza svega stoji politika.

– Za njega su uhljebi samo oni djelatnici koji nisu njegovi sljedbenici. Ja imam 62 godine, deset godina bio sam na poziciji koordinatora sporta, pa da mi nije mogao prići i razgovarati sa mnom, ponuditi da radim samo četiri sata dnevno ili na nekom drugom radnom mjestu. Ne, on se mora riješiti svakoga tko nije njegov. Kada je dao otkaz predsjedniku HDZ-a i ugasio gradsko kulturno središte, znate što je napravio? Osnovao je Centar za kulturu i stavio svoje ljude – govori Granić i dodaje da će se žaliti na odluku Općinskog suda, piše Jutarnji list.

Pobuna zbog naknada

Vrgorački gradonačelnik slaže se s tim da politika ima svoje prste u slučaju, ali ne po pitanju otkaza.

– U prijašnjoj vlasti, Granić je bio gradski vijećnik i koalicijski partner HDZ-u. Vjerojatno mu se zbog toga tolerirao nerad. Tadašnji gradonačelnik, koji je bio njegov koalicijski partner, nije isplaćivao naknade za vijećnike, on se nije bunio. Kada smo mi došli i smanjili naknade na jednu kunu, odmah su opozicijski vijećnici najavili tužbe za vrijeme dok su oni bili na vlasti. Među njima je bio i Granić. U ovakvim situacijama se vidi ta politika, no mene to ne interesira. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi za dobrobit Vrgorca – naglašava Pranić.