Home Crna kronika Drago Tadić na suđenju Kalmeti i skupini: ‘U prtljažnik Sapunarova automobila ubacio...

Drago Tadić na suđenju Kalmeti i skupini: ‘U prtljažnik Sapunarova automobila ubacio sam milijun kuna u gotovini’

SHARE

Kontroverzni poduzetnik Drago Tadić svjedočio je na sudu Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju Remorker. Tadić je jedan od ključnih svjedoka, a danas je na suđenju kazao da je mito od milijun kuna dao Josipu Sapunaru, javlja RTL.

Tijekom svjedočenja ispričao je kronologiju njegova posla u Osijek Koteksu (OK). Ondje je radio do 2011. godine. Godine 2004. postao je predsjednik uprave, a Stjepka Bobana iz Hrvatskih cesta i Josipa Sapunara bivšeg financijskog direktora HAC-a je upoznao 1999. godine.

“Prije mene je direktor Osijek Koteksa bio Ivan Raguž. Tvrtka je bila u velikim problemima, pet plaća nije bilo isplaćeno dok ja nisam preuzeo funkciju”, izjavio je Tadić. Kako je svjedočio, prvo se obratio Sapunaru i Mariju Crnjak.

“Osijek Koteks je od 2000. godine dio hrvatskog konzorcija koji je za HAC sudjelovao u gradnji autocesta od 5,3 milijarde kuna, s tim da je OK sudjelovao do 10 posto. U to vrijeme imao sam dogovor s Hypo bankom u osijeku, da nam banka odobri kredit kojim bi deblokirali račun, a za to nam je bilo potrebno pismo namjere od HAC-a jer bi kredit isplaćivali preko računa HAC-u”, kazao je pa nadodao:

“Iz HAC-a smo to dobili i dobili kredit, koji je u roku vraćen. Tada je krenuo uspon Osijek Koteksa. Za vrijeme dok sam još bio zamjenik direktora 2001. godine, za vrijeme Račana, a OK zajedno s hidroelektranom radio, obratio mi se Sapunar da budemo prijatelj firme, odnosno HAC-a, a s Ragužom nije htio razgovarati jer je bio pod opijatima. Na to sam mu rekao da ja nisam ovlašten o tome odlučivati, ali da ću razgovarati s dioničarima i direktorom.”

Tadić tvrdi da su dogovorili, prema Sapunarovom prijedlogu, da sponzoriraju neke firme te da plaćaju konzultantske usluge, no nije se mogao sjetiti naziva tih tvrtki. “Na isti me način Sapunar nazvao 2003. godine da postanemo prijatelj firme, predočio je da je zatražio pismo namjere. Tad je bila nova uprava HAC-a pa je tražio da pomognem. Mislio sam da je to uobičajeno, ništa specijalno… Rekao je da mu treba milijun kuna u gotovini, na što sam rekao da trebam vremena.

Za to su znali i uprava i vlasnici tvrtke, Škorić i strateški partneri Alpina Salzburg. Novac smo izvukli preko strateškog partnera jer je kod njih to normalno lobiranje. Oni su mogli za lobiranje na zapadnom Balkanu dizati novac s računa tvrtke”, ispričao je Tadić pa prepričao detaljan proces do potpisivanja ugovora, za kojeg kaže da ga nije ni pročitao.

“Situacija u kojoj smo se našli nas je na to prisilila jer se tražilo da se ubrza gradnja autocesta, a u proračunu nije bilo dosta sredstava te su tražili da zadnji kvartal ispostavljamo početkom naredne godine. U to je vrijeme HAC OK-u dugovao 25 milijuna kuna, a plaće su našim radnicima bile 15 milijuna kuna mjesečno. Uspjeli smo isplaćivati plaće, a kooperantima smo dugovali”, posvjedočio je Tadić dalje.

Kalmeta se tereti za organizaciju skupine

Podsjetimo, Uskok tereti Božidara Kalmetu, sadašnjeg pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Trojica suoptuženika bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete – Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket, već su prošle godine sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje su zamijenili radom za opće dobro nakon što su priznali sve Uskokove optužbe u tzv. HAC-ovu kraku afere Remorker.

Jedan od krakova afere Remorker doveo je do Hrvatske gospodarske komore, zbog čega se za izvlačenje novca sudi njenom dugogodišnjem predsjedniku Nadanu Vidoševiću. Premilovac koji je detaljno opisao kako je preko svoje inozemne tvrtke izvlačio javni novac sporazumno je osuđen i u tom slučaju, dok je zbog izvlačenja novca iz HAC-a preko Fimi medie Sapunar 2014. osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i djelomično uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora

Izvor: narod.hr/RTL