Home Gospodarstvo Obilježen završetak projekta stvaranja jedne uspješne gospodarske priče u Ljubuškom – audio...

Obilježen završetak projekta stvaranja jedne uspješne gospodarske priče u Ljubuškom – audio i foto

SHARE

„Ljubuški rani“ krumpir izrastao je tijekom proteklih godinu dana u pozitivnu gospodarsku priču Hercegovine.

Danas je u hotelu Bigeste u Ljubuškom obilježen završetak projekta “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krumpira”, te je predstavljeno što je sve napravljeno tijekom proteklih 12 mjeseci.

O projektu su govorili Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ZHŽ-a HERAG, Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, te Gligor Stojkov, voditelj Odjela za grant i inovacije EU ProLocal programa.

Prema riječima Dubravka Vukojevića, uzgajivači ljubuškog ranog krumpira okupljeni u poljoprivrednu zadrugu „Plodovi zemlje“ dosad su dobili šest traktorskih freza, pet traktorskih prskalica, agrometeorološku stanicu, prijenosni uređaj za određivanje N,P,K u tlu, kao i PH metar za tlo, a najvažnije tek slijedi; izgradnja sabirno-distribucijskog centra u Ljubuškom.

Sve to je napravljeno u sklopu ovog projekta, čija je ukupna vrijednost iznosila je 157.805,00 KM.

Iznos granta je iznosio 125,805,00 KM. Projekt je financirala Europska unija u okviru zajedničkog programa EU i vlade Njemačke, a zajednički su ga provodili HERAG i GIZ. Kao partneri u projektu su sudjelovali poljoprivredna zadruga „Plodovi zemlje“, I.B. Borna d.o.o. i Rosić d.o.o.

Uz svu dobivenu opremu, uključeni u projekt kao najveći uspjeh ističu brendiranje „Ljubuškog ranog“.

“Mislim da se najviše uspjelo u tome da “Ljubuški rani” bude prepoznatljiv u BiH, pa čak i šire. Ušli smo u suradnju sa supermarketima, pa su ljudi iz Banje Luke, Sarajeva, ali i drugih većih gradova u BiH, mogli vidjeti kako izgleda to pakiranje i kakvog je ukusa ljubuški rani krumpir”, rekao je Ivan Jelčić, ravnatelj Javne ustanove Razvojna agencija ZHŽ-a Herag, koji je dodao kako su posebno zadovoljni jer je suradnja u provedbi projekta s njemačkom agencijom GIZ bila dobra i temeljita.

“Zadovoljni smo i jer smo uradili dosta stvari koje nisu bile u samom projektu, riječ je o suradnji s njemačkim otkupljivačima, isprobali smo nove sorte krumpira, išli u Nizozemsku”, dodao je Jelčić.

Ističe kako se u sklopu ovog projekta ušlo i u posao izgradnje distribucijsko-sabirnog centra koji bi ljubuškim poljoprivrednicima trebao znatno olakšati prodaju svojih proizvoda. Vukojević dodaje kako će to biti vrhunac cijele priče.

„Naš glavni cilj je već duže vrijeme izgradnja tog objekta, tako da možemo naš proizvod odvesti na jedno mjesto i prodati ga s tog jednog mjesta, kako bi izbjegli prekupce. Općina je na sebe preuzela izgradnju centra. Projekt je gotov, sada slijedi javni natječaj. Pošto će općina biti nositelj gradnje, mora ići kroz tendere i javnu nabavku“, dodaje Vukojević, koji se zahvalio načelniku Barbariću i lokalnoj samoupravi jer su im na svakom koraku pomogli.

Jelčić dodaje kako ga najviše veseli jer su stvorili održivu gospodarsku priču.

„Najviše me veseli održivost, vidim tu održivost, ali i neke buduće projekte koje ćemo prijavljivati“, najavio je Jelčić.

Poslušajte što su danas za Radio Ljubuški rekli Ivan Jelčić, Dubravko Vukojević i Milenko Soče koji se posebno osvrnuo na izgradnju i buduće funkcioniranje sabirno-distribucijskog centra u Ljubuškom