Home Crna kronika Ginekologa terete da je uzimao od 50 do 500 KM za porod

Ginekologa terete da je uzimao od 50 do 500 KM za porod

SHARE

Tužiteljstvo RS podiglo je optužnicu protiv ginekologa iz Bosanske Gradiške Dragana Janjića zbog kaznenog djela primanje mita.

Janjić se tereti se da je u više navarata, tijekom dužeg vremenskog perioda, kao načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u bolnici u Bosanskoj Gradišci, zahtijevao i primao novac kako bi obavio porođaj, koji bi u okviru svog službenog ovlašćenja morao izvršiti.

Primao je novčane iznose od 50 do 500 KM, navode iz Tužiteljstvo RS-a, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala.

“Optužnica ga tereti da je više puta, tokom dužeg vremena, kao ljekar specijalista ginekologije i akušerstva, nakon prijema u bolnicu i pregleda pacijentkinja koje su primljene radi porođaja i postporođajnog oporavka, zahtijevao i primao novac da bi obavio porođaj”, navode iz Republičkog javnog tužilaštva.

Nisu urodili plodom naši brojni pokušaji da danas dobijemo komentar od Janjića, kojeg je, prisjetimo se, porodica jedne trudnice ranije optuživala za njenu smrt.

U Gradišci je u novembru 2016. godine održano i protestno okupljanje zbog smrti porodilje Jovane Šinik. Brojni građani i obitelj zatražili su tada smjenu ginekologa Dragana Janjića, koji je porađao nesrećnu ženu.

Porodica preminule Jovane tvrdila je tada da je najveći problem u tome što nije porođena carskim rezom iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma.

V.d. direktora gradiške bolnice Mirko Manojlović kazao nam je da je Janjić još zaposlen u toj zdravstvenoj ustanovi i dodao da još nije službeno obaviješten o optužnici. Dodao je da još nema nikakava saznanja o eventualnom pravosudnom epilogu koji se odnosi na smrt Jovane Šinik.

“Tužilaštvo je sprovodilo istragu. Mi smo u tom procesu sudjelovali tako što smo sve tražene dokumente ustupili. Kakav je epilog, nemamo još nikakvog službenog saznanja”, rekao je Manojlović za “Nezavisne”.