Home Društvo FOTO&VIDEO: Velik uspjeh OŠ Tina Ujevića na manifestaciji Dani europskog nasljeđa

FOTO&VIDEO: Velik uspjeh OŠ Tina Ujevića na manifestaciji Dani europskog nasljeđa

SHARE

Učenice Osnovne škole Tina Ujevića Vitina nastavljaju i u ovoj školskoj godini donositi svojoj školi nagrade i priznanja. Tako su u sklopu manifestacije “Dani europskog naslijeđa 2018.” i programa „Naša Baština – Spoj prošlosti i budućnosti“, osvojili drugo mjesto sa svojim video uratkom “Vitina, maleno mjesto srca moga”. To je djelo i uspjeh Antonele Bebek, Ene Zadro i Rahele Zadro, učenica sedmog razreda i njihove nastavnice Ane Bubalo, koja ih je vodila i usmjeravala u radu.

Na uspjeh svoje škole je posebno ponosna ravnateljica Kornelija Biško koja se raduje svakom uspjehu svojih učenika i nastavnika te se trudi stvoriti im još povoljnije okruženje i bolje uvjete za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

„Kako smo saznali iz Federalno ministarstvo kulture i sporta na natječaj je pristiglo više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa te je zadovoljstvo time veće što je baš rad naše škole prepoznat i nagrađen“, kazala je ravnateljica Biško.

Prema riječima Ane Bubalo, uz nju, veliku pomoć i podrška u radu učenicama su pružili iskusni i poznati fotografi Perica Biško i Ivan Bebek Acan, članovi Foto kluba Fokus Ljubuški. Njih troje su ovim učenicama željnim učenja i napredovanja u aktivnostima tehnike fotografiranja prenijeli i pokazali svoje fotografske vještine koje su one iskoristile kako bi snimile i sastavile svoj video te postigle uspjeh.

„Vitina se nalazi u najljepšem djelu Ljubuškog, tako da smo imali puno kadrova za snimiti, a među njima vodopad Koćušu, slap Klokun, dvor i kulu bega Kapetanovića, izvor Vrioštice, rijeku Trebižat, crkvu i groblje Šematorij i stećke u Veljacima, ranokršćansku crkvu, čovječje ribice i drugo“, kazala je Ena Zadro te dodala da ima toga još u Vitini što se može snimiti, al sve nije moglo stati u jedan kratki video.

„Kroz video smo željeli pokazati svu ljepotu našeg malog mjesta koje je tako lijepo i ugodno za život i uživanje, ali i upoznavanje nas mladih s prošlosti i našom baštinom“, kazala je Rahela Zadro.

„Morali smo se ustajati u pet sati ujutro da bismo uspjeli snimiti izlazak sunca po Vitini i okolnim mjestima. Prvo smo obišli lokalitete koje smo isplanirali snimiti, pa smo snimali s mobitelima, kamerom aparata i dronom, a zatim smo pregledavali sve i ono što nije bilo dobro ponovili i nakraju sve sastavili u video. Ovo mi je bilo posebno iskustvo, jer sam naučila kako snimati dronom i sastavljati video“, kazala je Antonela Bebek kojoj fotografiranje nije nepoznanica jer je već par godina ponosno nosi titulu uspješnog i najmlađeg člana Foto kluba Fokus Ljubuški.

 

Dani europskog nasljeđa naziv je manifestacije koju svake godine u različitim krajevima Federacije BiH organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta s ciljem predstavljanja i očuvanja bogatog kulturnog nasljeđa. Ovogodišnja manifestacija pod sloganom “Spoj prošlosti i budućnosti” održat će se u Lepeničkoj dolini, u općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Povijesne lokacije Dvodnevnim programom koji počinje 12. rujna predviđen je obilazak nekoliko kulturno-povijesnih lokacija, od srednjovjekovne nekropole stećaka u Zabrđu i Toplici na povijesnom području Lepenice u općini Kiseljak, potom franjevačkih samostana u Fojnici i Kreševu, povijesnog gradskog područja te sela srednjovjekovnih rudara i kovača Vranci u Kreševu do Atik-džamije u Fojnici. Manifestacija završava okruglim stolom o temi “Baština Lepeničke doline”, koji će 13. rujna biti održan u Kiseljaku.