Home Crna kronika Pogibija bajkera još uvijek obavijena velom tajne; Korčulani ogorčeni na mlade policajce,...

Pogibija bajkera još uvijek obavijena velom tajne; Korčulani ogorčeni na mlade policajce, od kojih je jedan sin krim inspektora: ‘Vridi li nečiji život tih iljadu kuna kazne?

SHARE

Skoro deset dana prošlo je od tragične pogibije 51-godišnjeg bajkera Denisa Listeša Lije u mjestu Brna na otoku Korčuli, a još se uvijek ne znaju točne okolnosti njegova stradavanja.

U službenom policijskom izvješću koje je PU dubrovačko-neretvanska objavila dva dana poslije tragedije stoji da je “do nesreće došlo kada je 51-godišnji motociklist, krećući se u pravcu mjesta Brna, izlaskom iz zavoja, zbog neprimjerene brzine kretanja, izgubio nadzor nad motociklom, prešao na suprotnu kolničku traku i u naglom kočenju udario u betonski potporni zid. Uslijed udara motociklist je pao na tlo i u klizanju udario u parkirane motocikle, dok je motocikl udario u betonski potporni zid”.

No, rodbina, prijatelji, bajkeri, pa i stanovnici toga mjesta ogorčeni su i sumnjaju da se sve dogodilo baš tako kako je prikazano u izvješću i uvjereni su da su dvojica mladih policajaca skrivila Listešovu smrt te da netko cijelu stvar pokušava zataškati.

Zahuktava se slučaj pogibije motociklista, kolege prozivaju policiju: Lažu da su ga našli mrtvog, još je bio živ! Gdje je nestao automobil u kojem je bio sin krim inspektora?

Čekaju se odgovori

Pitali smo dubrovačku policiju prije dva dana što su utvrdili vezano uz ovu tragediju, a oni su nam odgovorili:

– Vezano uz prometnu nesreću koja se 26. kolovoza 2018. godine dogodila na županijskoj cesti u Brni, a u kojoj je smrtno stradao 51-godišnji motociklist, dužni smo Vas izvijestiti kako Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku provodi izvide koji su tajni te da u ovom trenutku u javnost ne možemo iznositi nikakve podatke prikupljene tijekom tih izvida. Iako svjesni činjenice da ćemo sve okolnosti ovog slučaja moći u javnosti rasvijetliti tek kada se zadovolje svi zakonski uvjeti, u ovom trenutku Policijska uprava dubrovačko-neretvanska odlučno demantira navode koji se pojavljuju u javnom prostoru. Radi obitelji, poznanika, cjelokupne javnosti te policijskih službenika naše Uprave smatramo kako se javno trebaju objavljivati samo potvrđene i provjerene informacije, a njih ćemo, kao i nadležno državno odvjetništvo, dati kada se za to stvore zakonski uvjeti – odgovorili su iz policije.

Sličan odgovor stigao nam je i iz dubrovačkog ODO-a, gdje napominju kako provode izvide te da se prema Zakonu o državnom odvjetništvu spisi državnog odvjetništva “do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti iz čl. 213. st. 2. Zakona o kaznenom postupku ili odbačaja kaznene prijave smatraju tajnim”.

I dok nadležne institucije provode tajne izvide usprkos prvom priopćenju o neprimjerenoj brzini kretanja kao uzroku nesreće, nije tajna da su stanovnici otoka ogorčeni na dvojicu mladih policajaca, od kojih je jedan sin krim inspektora.

U prilog tome govori i fotografija objavljena na Facebook stranici MK Korčula, a na kojoj se vide kameni blokovi na kojima je sprejem ispisano: “A srećo, kakvi je osjećaj ubit čovika? Tango i Cash govna!”.

Rodbina ne vjeruje

Razgovarali smo i s rodbinom dvojice mladića koji su, kako nam pojašnjavaju, također bili “žrtve” nepotrebne policijske potjere u kojoj su sudjelovala ista dva policajca i u kojoj je 17-godišnjak, samo zahvaljujući tome što je imao kacigu na glavi, izvukao živu glavu.

Naime, 26. lipnja, nakon odgledane utakmice Hrvatske i Islanda na Svjetskom prvenstvu, 17-godišnjak i njegov koju godinu stariji rođak sjeli su na sklepani “Tomos” i krenuli kući. Maloljetni vozač nije imao niti dozvolu niti je motor bio registriran, a dok su se vozili u susret im je došao policijski automobil. Kad su vidjeli dvojicu na motoru koji im se nisu zaustavili, policajci su se okrenuli i krenuli za njima da bi ih sustigli blizu nekih kontejnera. Policijsko vozilo, pričaju nam, tada obara motor, mladići padaju na pod, a 17-godišnji vozač glavom struže po podu, o čemu svjedoče i tragovi na kacigi.

Svjedoci tvrde da su ih, nakon obaranja, policajci htjeli silom ugurati u vozilo i odvesti na Hitnu pomoć te da su vratili otpalu ratkapu na kotač službenog vozila i otišli s njim s mjesta događaja.

Mještani se pitaju zašto su policajci hvatali mladiće kad su dobro znali o kome se radi i mogli su im bez problema napisati kazne ili ih kasnije pronaći.

– Što bi bilo da su mulci poginili, da ovaj mali nije ima kacigu? Jel nečiji život vridi tih 500 ili iljadu kun kazne? Oni jesu mladi i ludi i ne razmišljaju glavon, ali i ova dva policjota su ista ka i oni. A tribali bi biti drugačiji – kaže nam jedan od naših sugovornika, koji zbog straha od osvete nije želio govoriti pod punim imenom i prezimenom.

Veli da je i sam vozač i da mu policajci, koji i dalje nesmetano rade, mogu “svaki dan pisati kazne i ko in šta može? Kome ću ih tužiti, al je iko ikad dobija borbu s državon?”.