Home Društvo Ćosić nezadovoljan opremljenošću škola u ŽZH, najavio moderne tehnologije

Ćosić nezadovoljan opremljenošću škola u ŽZH, najavio moderne tehnologije

SHARE
Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, i Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, bili su gosti prve emisije nove sezone političkog magazina “Argumenti” Naše TV.

Gosti su se dotaknuli brojnih tema – od problema nezaposlenosti, stanja u školstvu, gospodarske slike pa sve do problema iseljavanja stanovništva.

Ćosić je u gostovanju istaknuo da nije zadovoljan opremljenošću škola i kabineta u ŽZH.

Nova školska godina započela je ovoga tjedna, a mnogi su problemi koji već godinama muče školarce i prosvjetne djelatnike. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije nije zadovoljan opremljenošću škola i kabinetau ovoj županiji.

Uvijek čujemo tu vrstu prigovora da se treba nešto napraviti u smislu iskoraka u korištenju modernih tehnologija. Mi smo već dali nalog ministarstvu prosvjeteda izradi jedan predračun kako bi imali jasan uvid što je to čime bi najprije trebali opskrbiti naše škole. To su prije svega e-ploče, e-dnevnici i tomu slično. U financijskom smislu to ne bi trebao biti neki veliki teret, više je u pitanju organizacijski posao pa se nadam da ćemo to uskoro i napraviti, rekao je Zdenko Ćosić.

Vlada ŽZH u proteklom periodu uspjela je vratiti oko 40 milijuna KM duga, a predsjednik Vlade ŽZH kao glavni uzrok nagomilanih dugovanja ističe Zakon o pripadnosti javnih prihoda, kojeg naziva nepravednim i diskriminirajućim, prenosi HMS.

To je jednim dijelom ispravljeno, pogotovo nakon objave popisa stanovništvakada se pokazalo da je naša županija po toj osnovi uvijek bila zakinuta jer se iz godine u godinu procjenjivalo da u našoj županiji ima znatno manji broj stanovnika nego što ih stvarno ima. Kada se to korigiralo, onda se osjetila i razlika u prihodima u proračunu, pojasnio je Ćosić, dodajući kako je zbog diskriminirajućega Zakona o pripadnosti javnih prihoda ŽZH do sada zakinuta za 50 milijuna maraka.

Premijer Hercegbosanske županije Ivan Jozić na čelu Vlade je tek nešto više od godine dana, a prilikom stupanja na dužnost istaknuo je kako će program njegove Vlade biti gospodarstvo i samo gospodarstvo.

Kroz proteklu godinu uporno smo govorili o gospodarstvu i održavali sastanke s gospodarstvenicima. Sjedili smo zajedno i govorili ono što mi želimo kao Vlada, a s druge strane smo slušali što traže gospodarstvenici da bi na kraju došli do zajedničkog dogovora i rješenja. Ono što smo obećavali realizirali smo kroz proračun za 2018. godinu, a to su dvije mjere: uvođenje dječjeg doplatka i subvencioniranje kamata za investicijska ulaganja na području naše županije, kazao je predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić.

Cijelo gostovanje pogledajte u priloženom videu.