Home Politika Novi izbori, stara priča: Gradi se još jedan aerodrom u Hercegovini

Novi izbori, stara priča: Gradi se još jedan aerodrom u Hercegovini

SHARE

Priča o famoznom trebinjskom aerodromu opet je postala aktualna među predstavnicima aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

Aerodromi Republike Srpske će u naredna četiri mjeseca raspisati tender za izradu nove strategije za izgradnju piste na Zupcima kod Trebinja.

I sve to će građane RS-a koštati gotovo 100 tisuća maraka.

“Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu strategije razvoja trebinjskog aerodroma biti će raspisan  do kraja 2018. godine. Planirana vrijednost nabavke  je 80.000 KM”.

Porez na ovu vrijednost iznosi 13 tisuća i 600 maraka, koju u ”Aerodromima Srpske” očigledno nisu uračunali u ukupnu cijenu. Spomenutu strategiju je već uradila austrijska nepoznata tvrtka prije pet godina, ali se projekat proglasio nepotpunim. Bačeni narodni novac očigledno nije problem, jer ga ima na pretek. Priča o trebinjskom aerodromu na Zupcima je počela davne 2009. godine, još dok je Milorad Dodik bio premijer.

Pista nije napravljena, a slično obećanje se moglo čuti i godinama kasnije.

Tvrtka  Aerodrom Trebinje je ipak isknjižena i ugašena, i to u siječnju 2014. godine, nakon što su potrošili više od milion maraka iz džepova građana, piše BNTV.

Hercegovački  aerodrom trebao je biti operativan još od 2010. godine, jer su ranije studije „pokazale da postoji opravdanost ovog projekta“. Plan je bio da se u gradnju aerodroma uloži oko 60 milijuna KM, kako bi mogao, samo u prvoj fazi, da prima 250.000 putnika godišnje.

BN TV