Home Zanimljivosti TRUMPOVI ŠPIJUNI Žena iz BiH špijunirala članove Obamine administracije?

TRUMPOVI ŠPIJUNI Žena iz BiH špijunirala članove Obamine administracije?

SHARE

Prije nekoliko dana cijeli je svijet s nestrpljenjem čekao kada će američki predsjednik Donald Trump obznaniti svoju odluku o sudbini Iranskog nuklearnog sporazuma.

Uoči objave u kojoj je Trump rekao kako se SAD povlači iz ovog sporazuma, britanski Observer je objavio istraživanje u kojem tvrde da je Trumpov tim angažirao privatnu špijunsku tvrtku “Black Cube” iz Izraela za “prljavu kampanju” u vezi sa ovim sporazumom.

“Pomoćnici Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a, su angažirali izraelsku privatnu obavještajnu agenciju da provede kampanju “prljavih operacija” usmjerenu protiv ključnih pojedinaca iz Obamine administracije koji su pomogli u pregovorima o Iranskom nuklearnom sporazumu… Ljudi iz Trumpovog tabora su kontaktirali privatne istražitelje u svibnju prošle godine kako bi prikupili “prljavi veš” Bena Rhodesa, koji je bio jedan od vodećih savjetnika Baracka Obame po pitanjima nacionalne sigurnosti, i Colina Kahla, zamjenika Obaminog pomoćnika, kao dio obimnog pokušaja diskreditacije Sporazuma”, piše Observer.

Novak i Gavrilo

Dan kasnije, The New Yorker objavljuje da su izraelski operativci koji su prikupljali informacije o članovima Obamine administracije pomagali i Harveyu Weinsteinu, filmskom producentu, koosnivaču Miramaxa, optuženom za seksualna zlostavljanja.

Ronan Farrow, novinar New Yorkera, u tekstu navodi da je Annu Norris, suprugu Bena Rhodesa, kontaktirala osoba koja se predstavila kao Eva Novak, tvrdeći da radi za filmsku kompaniju iz Londona “Shell Productions” i ponudila Norrisovoj da bude konsultantica na filmu koji je opisala kao “mješavinu ‘Svi predsjednikovi ljudi’ i ‘Zapadno krilo’”. Film bi pratio privatne živote “vladinih dužnosnika na pozicijama koje odlučuju o ratu i miru” tijekom geopolitičkih kriza, uključujući i “nuklearne pregovore sa neprijateljskom zemljom”.

Mjesec dana ranije, piše Farrow, sumnjiv e-mail je dobila i Rebecca Kahl, bivša programska službenica u Nacionalnom Demokratskom Institutu (NDI) i supruga Obaminog savjetnika za vanjsku politiku Colina Kahla. Nju je kontaktirala osoba koja se predstavila kao Adriana Gavrilo, navodno voditeljica korporativne društvene odgovornosti pri Reuben Capital Partners, tvrtke smještene u Londonu. Insistirala je da razgovara o školi koju pohađa Kahlova kćerka, pri tome odbijajući da kontaktira školu.

“Adriana Gavrilo i Eva Novak su najvjerovatnije pseudonimi”, piše Farrow.

Navodi da su LinkedIn stranice obje osobe u jednom trenutku imale fotografije mršave plavuše i obje su pod vještinama navele kako tečno govore srpski jezik. Farrow piše da je nedugo nakon što je The New Yorker kontaktirao privatnu obavještajnu agenciju “Black Cube” u vezi sa ovom pričom, izbrisan profil Eve Novak sa LinkedIna.

“E-mail adrese obje žene ne rade. Pozivi na broj telefona koje je Novak navela su ostali neodgovoreni. Skinuti su web siteovi i za Reuben Capital Partners i Shell Productions, ali oba sajta su bila samo skice izrađenepreko besplatnog alata za izgradnju web-siteova Wix. Adrese za obje kompanije su odvele do zajedničkih poslovnih prostora i ne postoji nikakav dokaz da su Shell Productions ili Reuben Capital Partners ikada bile tamo smještene”, piše Farrow.

Tko je Stella Penn?

The New Yorker tvrdi da je ova kampanja veoma slična operaciji koju je Black Cube provela za Harveya Winesteina. Weinsteinov odvjetnik je angažirao Black Cube čiji je zadatak bio da zaustavi objavljivanje optužbi za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta. Operativci Black Cubea su koristili lažne identitete kako bi ušli u trag ženama koje su optuživale Weinsteina, ali i novinarima koji su željeli objaviti priču. Jedna žena je kontaktirala glumicu Rose McGowan, tvrdeći da radi za  Reuben Capital Partners, ali se predstavila kao Diana Filip.


Stella Penn Pećanac

“Mailovi koje je poslala McGowanovoj prikazuju istu taktiku kao mailovi poslani Norrisovoj i Kahlovoj, a u nekim se dijelovima koristi čak identičan jezik”, piše Farrow.

Stvarni identitet Diane Filip je otkrio britanski Daily Mail. Njeno ime je Stella Penn Pećanac –  unuka Zejneb i Mustafe Hardage koji su tokom II svjetskog rata u Sarajevu skrivali židovsku obitelj Kavilio i tako je spasili od nacističkog progona.

Oko 50 godina kasnije, 1994. godine, obitelj Hardaga napušta ratno Sarajevo i dolazi u Izrael, gdje ih kao Pravednike među narodima, dočekuju najviši izraelski dužnosnici i obitelj  Kavilio.

Stella je po profesiji glumica, a služila je kao poručnica u zrakoplovnim snagama Izraela, nakon čega je radila u zagovaračkim grupama u Australiji i SAD-u.

Osnivači Black Cubea, Avi Yanus i Dan Zorella, su oboje bivši pukovnici u vojnoj obaveštajnoj službi AMAN. Ova služba je poznata po angažiranju bivših agenata Mosada da rade na tajnim operacijama. Iz Biografije Stelle Penn Pećanac nije jasno da li je radila za AMAN ili za Mossad.

Upozorenje američkih obavještajaca

Ronan Farrowu u svom članku objavljenom u magazinu The New Yorker piše da njegovi izvori nisu potvrdili izvore britanskog Observera i da Trumpovi pomoćnici nisu angažovali Black Cube da bi diskreditirali Iranski nuklearni sporazum, već da je u pitanju klijent iz privatnog sektora koji se vodi komercijalnim interesima u vezi sa sankcijama prema Iranu.

Jack Straw, bivši tajnik vanjskih poslova Velike Britanije, u izjavi za Observer, je rekao:

“To su nevjerovatni i užasni navodi, ali istovremeno ilustruju visok stupanj očaja Trumpa i izraelskog premijera Banjamina Netanyahua, ne toliko da diskredituju sporazum, već da potkopaju ljude koji su učestvovali u donošenju tog sporazuma”.

Čuveni iransko-američki pristaša Iranskog nuklearnog sporazuma, Trita Parsi, predsjednik Nacionalnog  Iransko-američkog Vijeća (NIAC) je, prema pisanju Observera, također bio meta Black Cubea. Obavještajac je, predstavljajući se kao novinar, intervjuirao Parsia ispitujući ga na koji način su se Obamini pomoćnici Rhodes i Kahl mogli okoristiti nuklearnim sporazumom koji je potpisan 2015. godine.

Međutim, nekoliko mjeseci prije intervjua, Parsi za Observer tvdi da je dobio nevjerovatno upozorenje “u vrijeme između Trumpove pobjede u studenom i njegove inauguracije u siječnju”.

“Netko iz američke obavještajne službe, preko posrednika, nam je rekao da bismo mogli postati meta Trumpove grupe, s ciljem da nas diskredituju, a da bi time diskreditovali sporazum”, rekao je Parsi za Observer i dodaje da je upozorenje došlo uz savjet da budu pažljivi u vezi sa načinima komunikacije.

Observer piše kako je sudbina Sporazuma nila predmet velikog zanimanja svjetskih obavještajnih službi od početka pregovora 2013. godine. Daryl Kimball, vođa Udruženja za kontrolu naoružanja (ACA) iz Washingtona, koji je zagovarač Sporazuma, kaže da su kompjuterski sustavi ove grupe bili meta napada uskraćivanja usluga i to od 6. lipnja 2016. godine kada je Rhodes držao govor na godišnjem generalnom skupu ACA.

U studenom 2017. godine, uredi u Washingtonu, druge čuvene grupe koja zagovara Iranski nuklearni sporazum, su obijeni.

Prema riječima zvaničnika ove organizacije, koji su anonimno govorili za Observer, u pitanju je bila sofisticirana provala tokom koje je su isključeni TV prijemnici i alarmi u cijeloj zgradi. Lopovi su ušli u urede koji se nalaze u zadnjem dijelu i uzeli samo dva kompjutera koja su koristili stariji službenici, ignorišući mnogu drugu skupu elektroničku opremu, uključujući i novi, neotpakovani kompjuter koji je bio na samom ulazu.

“Ako su ovo operacije koje je naručio neko iz Bijele kuće da bi pokušao iskopati “prljavi veš” predsjednikovih neprijatelja, ovo je niksonovski”, rekao je Kimball.

“Ova vrsta prljavih trikova je neprihvatljiva”, rekao je za Observer.

Šta je Iranski nuklearni sporazum?

Iranski nuklearni sporazum su potpisali Iran i šest svjetskih sila. Sporazumom su Iranu ukinute sankcije u zamjenu za ograničenje obima nuklearnog programa Irana. Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog uranijuma. Zabranjen je uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje. Trump je u više navrata javno rekao da je Iranski nuklearni sporazum “najgori dogovor ikada”. Teheran je poručio da bi ponovno uvođenje sankcija značilo kolaps cijelog ugovora koji su potpisali Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD. Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će Sjedinjene Američke Države požaliti “kao nikad” odluče li istupiti iz sporazuma. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio da bi povlačenje SAD-a iz ovog Sporazuma moglo dovesti do rata, piše Žurnal.info