Home Politika Željka Markić nakon što su puštene snimke na kojoj joj Milan Bandić...

Željka Markić nakon što su puštene snimke na kojoj joj Milan Bandić govori: “Neka puši k…c! ‘S gradonačelnikom sam imala sastanak koji je trajao 7 i pol minuta’

SHARE

Tri godine nakon podizanja optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu danas treba početi suđenje gradonačelniku Milanu Bandiću za aferu Štandovi. Osim njega još su optuženi Ivica Lovrić i Zdenka Palac.

Svih troje su zanijekali krivnju.

USKOK ih tereti da su pogodovali građanskoj inicijatvi U ime obitelji kojoj su, prema navodima optužnice, ustupili štandove Tržnica Zagreb za jedan od referenduma koji je ta inicijativa organizirala. Grad Zagreb je oštećen za oko 300.000 kuna, navodi se u optužnici.

Nakon uvodnih riječi tužitelja i obrane preslušan je tajno snimljen razgovor i razgovor Željke Markić i Ivice Lovrića na kojem dogovaraju kako će im se dostaviti tiskani leci za Inicijativu “U ime obitelji”.

Ivica Lovrić dogovarao je i sa Željkom Markić koja je trebala poslati popis adresa na koju će se distribuirati 700.000 letaka. Distribucija je trebala pokrivati prostor cijele Hrvatske, a ne samo Zagreb, Lovrić govori kako gradonačelnik inzistira da ispod grba Grada Zagreba slovima veličine kao i veličine slova “Birajmo zastupnike” budu i veličine slova Grad Zagreb. Lovrić prenosi upute da to mora biti ispoštivano, makar kasnio tisak.

“Ajde Zrinka delajte!”, govori Lovrić Zrinki Cvitković Lochart.

“Delam, delam”; odgovara mu Zrinka

Odmah potom ona zove Lovrića kako ju je zvala Željka Markić i rekla joj da će to onda na plakatu izgledati seljački i Cvitković Lochart kaže među ostalim Lovriću; “ona sad tu nešto histerizira….” , a Lovrić joj kaže kako se to ne može mijenjati i da se Grad Zagreb ne stidi toga.

U narednom razgovoru govore kako trebaju naći neku sredinu oko veličine fonta na plakatima.. Lovrić gleda u plakate B0 i B1 i raspravlja sa Zrinkom Cvitković Lochart o veličini fonta na plakatima.

“Tko pogriješi dobije metak!” kaže u jednom trenutku Lovrić Zrinki Cvitković Lochart i ponavlja kako se grad Zagreb ne srami toga da ide u projekt, a ako se oni srame da onda ne trebaju ići u projekt s gradom.

Lovrić traži da se grb grada Zagreba bude na bijeloj podlozi, a ne na plavoj jer se na plavoj podlozi neće vidjeti, pa pita zašto je narod.hr na bijeloj podlozi i da se neka nešto smisli i za grad Zagreb te da veličina slova Grad Zagreb budu iste veličine kao i slova Birajmo, govori Lovrić Zrinki Cvitković Lochart.

Snimka razgovora sa Željkom  Markić

– Mene je sada zvala ova gospođa da je tražio gradonačelnik da se povećaju slova. Ovo zadnje što je bilo napravljeno je bilo u redu i to je bilo poslano. Sad je zvala gospođa iza 7 da hoće sve novo. Ovo sad izgleda nakaradno kao da grad Zagreb organizira referendum… Možemo pričekati da gradonačelnik to pogleda! – kaže Željka Markić.

“Njega vam sutra nema, on vam ide na put!” kaže Lovrić.

“Što da radim, da zovem njegovog vozača?” kaže Željka Markić.

“Zovite ga!”; kaže Lovrić.

“Pa mi ćemo objaviti zahvalu svima koji su nam pomogli, nemamo mi tu što skrivati. Mene su pitali na presici kako smo dobili sredstva za portal i ja sam rekla da zahvaljujem gradonačelniku da nam je on jedini dao sredstva da možemo pokrenuti portal”, kaže Željka Markić.

U jednom od preslušanih razgovora Bandića i Lovrića zagrebački gradonačelnik u jednom trenutku govori:

“Mogu li te nešto zamoliti, kad imaš moj mandat, kad treba nekome jebati majku, odreži ga da mi ne ide na živce. To što ona zna o politici, da je on to zaboravio. Ona bi kokošarila, a s njim nema kokošarenja. Ona će biti partner ili neće biti partner. Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će karu… Plakati idu po cijeloj Hrvatskoj, reci joj da ja želim biti partner, a ne miš”, govori Bandić, piše Maxportal.hr

Također, mediji su preinjeli kako je u jednom od poziva u kojem je Lovrić prenosio zahtjeve Željke Markić Bandić oko natpisa na plakatima o njoj kaže sljedeće: “Reci što ova sad komplicira. Nek radi sama i nek puši kurac. Jesam ti rekao kako to može ići? Skini mi je s kurca.”

Nakon preslušavanja razgovora, svjedočila je i predsjednica Inicijative “U ime obitelji” Željka Markić. 

Ispričala je kako je došlo do toga da se Udruga ”U ime obitelji” tijekom kolovoza 2014. godine obratila ne samo Gradu Zagrebu, već gradonačelnicima i načelnicima svim gradova i općina radi sponzorstva u provedbi referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Spomenula je da je održan sastanak kod gradonačelnika Milana Bandića vezano za navedenu inicijativu.

“Ja sam komunicirala sa gospođom koja je bila tadašnja pročelnica Ureda gospodina Bandića, komunicirali smo sa gospođom Palac i gospodinom Krpinom“, odgovorila je na pitanje Svena Miškovića, zamjenika ravnatelja USKOK-a Željka Markić.

“Jeste li komunicirali sa drugookrivljenim Ivicom Lovrićem?, pitao ju je Mišković.

“Jesam”, odgovorila je Markić.

“Sjećate li se što se razgovaralo na sastanku kod gradonačelnika Bandića?, pitao je tužitelj.

“Taj sastanak kod gradonačelnika Bandića trajao je sedam i pol minuta, nabrojala sam što druge udruge i sindikati dobijaju od gradove kod sponzorstava, pa sam pitala gradonačelnika Bandića je li nam spreman pomoći, da nam trebaju štandovi, promotivni leci i plakati, sponzorstvo kroz medije, te da li nam grad može tu pomoći na što je on rekao da je. O iznosu troškova nismo razgovarali, kao ni o tome kako bi grad podmirio te troškove. Napominjem da je taj sastanak trajao sedam i pol minuta”; odgovorila je Markić.

Odgovorila je i kako je Incijativa napravila pripremu za plakate i dostavila to gradu.

“Je li bilo prijepora oko izgleda plakata?”, pitao je tužitelj.

“Jest, obzirom da je grad Zagreb sponzorirao tiskanje letka smatrali su da grb Grada Zagreba treba biti veći, a mi smo željeli da bude manji. Mislim da smo oko toga našli neku sredinu. Bio je veći nego što smo mi željeli”; odgovorila je Markić.

“Što se pak tiče štandova, mi smo od Tržnica dobili dopis da im dostavimo popis štandova, a oni su nam dostavili cjenik i popuste. Mi smo to proslijedili u Ured gradonačelnika jer smo smatrali da će grad to sponzoritati. Jer, mi nismo ni imali sredstava za iznajmljivanje štandova. Mi smo od Tržnica zatražili štandove, a da će grad to sponzorirati. Inicijativa nije zatražila najam štandova jer da smo tražili najam onda bi mi platili najamninu”; rekla je Markić.

“Što vam je poznato u vezi radijskog spota?”; pitao je tužitelj Mišković.

“Nama su iz grada javili da postoji mogućnost snimanja spota i mi smo rekli da je to super i oni su to snimili”; odgovirla je Markić.

“Znate li Vi koliko je to koštalo?”; pitao je tužitelj.

“Ukupno je tiskano 700.000 letaka i 4.000 plakata i to je tiskala tiskara Markulin. Ja ne znam koliko je to koštalo”; rekla je Markić.

“Jesu li Vam došle kakve fakture?, pitao je tužitelj.

“Nama su fakture počele stizati nakon završetka akcije i stizale su do kraja godine. Kad su stigle fakture, vratili smo ih i kad su nam stigle i druge fakture mi smo sve vratili. O tome niste mogli s nikim razgovarati jer je gradonačelnik bio uhićen. Mi smo smatrali da grad to treba platiti. Kasnije smo dobili odgovor od tadašnje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek da se prvo donese zaključak o pokroviteljstvu pa da se kasnije plaćaju troškovi, iako je praksa suprotna”; rekla je Markić.

Vinko Marinković, odvjetnik Zdenke Palac, pitao je Željku Markić.

“Na tom prvom sastanku sa gradonačelnikom i njegovim suradnicima jeste li vi tražili materijalnu ili moralnu potporu?”

“Mi smo tražili financijsku potporu da se razumijemo, ali nismo razgovarali na koji ćemo način će se to ostvariti”; odgovorla je Markić.

“Ovakav način sponzorstva i nakon toga se dodijele sredstva i daje građanima grada Zagreba. Izdvajanje Udruge “U i me obitelji” i reakcija…”, počela je Markić.

Zagreb, 060918.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Pocelo je sudjenje zagrebackom gradonacelniku Milanu Bandicu za slucaj Standovi.
Na fotografiji: Zeljka Markic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ranko Šuvar / CROPIX

 

“Gospođo Markić, ovo nije predmet ovog postupka”; prekinuo ju je sudac Majerović.

“Gospodine predsjedniče ako vi to ne dopuštate”; odgovorila je Markić i u 13.47 napustila sudnicu.

Odvjetnik Krsnik primijetio je kako je u sudnici pregledana snimka izjave Milana Bandića, ali se svjedokinji nije dozvolilo da kaže što misli.

Sudac Majerović rekao je da se svjedoka nikad ne pita za mišljenje.

Suđenje se nastavlja idućeg četvrtka, 13. rujna.

Nakon završetka današnjeg ročišta tužitelj i zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković je kazao da je suđenje počelo nakon nešto više od tri godine te da postupak ide svojim tijekom. Milan Bandić je nakon ročišta bez komentara prošao pored novinara te je samo ponovio riječi s današnjeg ulaska u sud “strpljen, spašen, strpljen, spašen”, prenio je Jutarnji list