Home Crna kronika (Foto) Policija potvrdila: Uhićen 58-godišnji muškarac koji je prije pet godina pobjegao...

(Foto) Policija potvrdila: Uhićen 58-godišnji muškarac koji je prije pet godina pobjegao s 13-godišnjom djevojčicom iz Freiburga

SHARE

Bernhard Haase  (58) za kojim je raspisana međunarodna tjeralica jer je prije pet godina pobjegao s tad 13-godišnjom Mariom-Brigitte Henselmann uhićen je jučer (07. rujna) u Italiji, izvijestila je policija.

Još ne otkrivaju okolnosti uhićenja, no kako pišu njemački mediji,  navodno je uhićen u Milanu.

Upravo iz Milana se prije nekoliko dana javila Maria-Brigitte Henselmann (18) i nakon pet godina se u prošli petak vratila obitelji u Freiburg. Djevojka je policiji rekla kako ne zna gdje je Haase kojeg je zadnji put vidjela u Poljskoj kad je od njega pobjegla jer se, kazala je, prema njoj počeo loše ponašati.

Maria-Brigitte Henselmann (18) koja se nakon pet godina prošli tjedan iz Italije vratila kući obitelji u Freiburg je progovorila o onome što joj se događalo u godinama u kojima nitko o njoj ništa nije znao, a majka je očajnički tražila.

Objasnila je kako je u svibnju 2013. godine kad je imala 13 godina pobjegla s električarom Bernhardom Haaseom (58) kojeg je upoznala preko Interneta. Policija je cijelo vrijeme tragala za njima, Haasea traže još i danas. Za njim su raspisali međunarodnu tjeralicu i uhidbeni nalog pod sumnjom na seksualno zlostavljanje i otmicu djeteta.

Maria-Brigitte  je rekla kako je s 40 godina starijim muškarcem otputovala u Gorlice u Poljsku. Tamo su proveli neko vrijeme i spavali u automobilu. Cijelo vrijeme su se kretali, nisu ostajali na jednom mjestu.

Glavna istražiteljica Laura Riske je za Bild izjavila kako se priča Marie-Brigitte podudara s njihovim informacijama.

Djevojka im je rekla kako je nakon nekog vremena pobjegla od Haasea jer se njegovo ponašanje prema njoj pogoršalo. Policija nije izvijestila i kako.

“Putovala je sama biciklom, prošla kroz nekoliko europskih zemalja i nakon tri mjeseca stigla u Italiju, gdje je od tada živjela. U Italiji je povremeno radila, većinom na poslovima čišćenja i pomoći u kućanstvu. Nitko nije bio iznenađen tako mladim zaposlenikom. Nitko nije tražio dokumente o identitetu, pa čak ni kad je unajmila stan i dvije godine plaćala najamninu, nisu tražili da pokaže dokumente”, izjavila je glasnogovornica policije.

Osim priopćenja policije, Maria-Brigitte je objavila i post na Facebook profilu svoje majke.

“Vezano uz priopćenje policije, Maria me zamolila da objavim sljedeći tekst u njezino ime”, napisala je Monika Beisler.

Potom  stoji Marijino objašnjenje u kojem piše:

“Na priopćenje koje je objavila policija, htjela bih javno dodati i objasniti neke stvari. Znam da nisam ni na koji način obvezna to učiniti, ali jednostavno osjećam potrebu zbog ljudi koji su me cijelo vrijeme tražili. Budući da se ponašanje gospodina Haasea nakon bijega prema meni svakodnevno pogoršavalo, uspjela sam pobjeći od njega u Poljskoj. Znali smo da nas traže pa sam ja od njega pobjegla. Kasnije sam mislila kako se mogu vratiti kad prođe neko vrijeme i sve se smiri, ali je bilo lakše bježati nego se vratiti. Nisam znala što učiniti i bila sam prestrašena. Kad sam navršila 18 godina i nisam se morala brinuti o tome moram li ići u dječji dom i satima biti na ispitivanju, pronašla sam hrabrosti vratiti se svojoj obitelji.

Svih pet godina sam izbjegavala ići na Internet jer sam se plašila da će me policija pronaći. Nakon 18. rođendana, kad sam znala da sam sigurna, informirala sam se o istrazi. To me natjeralo da shvatim koliko me moja obitelj traži i više nisam mogla podnijeti krivnju i grižnju savjesti. ostalo je poznato”, napisala je Maria.

Tijekom potrage za Mariom i Bernhardom Haaseom njemačka policija je za pomoć zamolila i hrvatsku policiju jer se pojavila informacija da su na području Hrvatske,  a i majka je putem video snimke molila sve Hrvate da joj pomognu pronaći kćer  s bilo kakvom informacijom.