Home Društvo Širokobriježani su se šokirali kada su vidjeli kako Hitna odvodi ozlijeđene djevojčice,...

Širokobriježani su se šokirali kada su vidjeli kako Hitna odvodi ozlijeđene djevojčice, ali onda su im rekli…(FOTO)

SHARE

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, ove subote na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu održana je pokazna vježba prve pomoći, koji su prezentirali učenici Druge osnovne škole Široki Brijeg, pobjednici Županijskog natjecanja iz prve pomoći, volonteri Crvenog križa, pripadnici ekipe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Široki Brijeg, kao i djelatnica PU Široki Brijeg.

Sama pokazna vježba pomaganja unesrećenim osoba u težoj prometnoj nesreći, gdje su nastradale dvije mlade djevojke toliko je profesionalno odrađena da su neupućeni sugrađani koji su sve to sa strane promatrali bili na trenutak šokirani prizorom, ali nakon kraćeg pojašnjenja što se događa “došli su k sebi”.

Atmosferu je međutim još “zagrijala” ekipa Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Široki Brijeg koji su u vrlo kratkom roku stigli na mjesto nesreće te mobilizirali unesrećene i odveli u zdravstvenu ustanovu na dalje postupanje.

Nakon što su unesećeni iz prometne nesreće zbrinuti, stigao je red da policija odradi svoj dio posla ukazujući vozačima na važnost kutije prve pomoći koja je obavezna u svakom vozilu.

Policajka koja je također svoj posao profesionalno odradila zaustavljajući nasumično brojna vozila i provjeravajući kod vozača posjeduju li u svom vozilu kutiju prve pomoći, možemo reći kako su ju skoro sva provjerena vozila posjedovala, što je za pohvalu.

Naravno, bilo je i par slučajeva da neki vozači nisu imali, ili nisu imali potpunu kutiju prve pomoći, ali cilj ove akcije nije bio kazniti te vozače, nego skrenuti pozornost na važnost imajući ju, tako da su volonteri Crvenog križa ŽZH njima podijelili nove zapakirane kutije te proveli nekoliko anketnih pitanja i poznavanju pružanja prve pomoći.

VIŠE FOTOGRAFIJA na službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info.

 

”Odlučili smo organizirati ovu pokaznu vježbu pod motom “Prvi odgovor u nesrećama na cesti” jer smatramo da je bitno među mladim ljudima širiti svijest o važnosti pružanja prve pomoći. Situacije kad morate nekome pružiti prvu pomoć znaju biti konfuzne jer mlađi ljudi pod stresom ne znaju kako reagirati, a to nekome može spasiti život”, kazao je nakon ove akcije predsjednik Crvenog križa ŽZH Josip Zelenika, te najavio kako će se slične akcije uskoro održati na području Posušja, Ljubuškog i Gruda.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info