Home Društvo Hercegovac tvrdi da postoje tri mjesta u Sloveniji: “Znam gdje je skriveno...

Hercegovac tvrdi da postoje tri mjesta u Sloveniji: “Znam gdje je skriveno ustaško zlato”

SHARE

Ilija Mamić tvrdi da zna na kojim je lokacijama skriveno ustaško zlato, o čemu je obavijestio i nadležna tijela. Međutim, kaže, misli da ga ne shvaćaju ozbiljno.


Ilija Mamić je krajem 70-ih godina kao mladić otišao u posjet rodbini u Australiji gdje mu je Frane Zagorac, nekadašnji tjelohranitelj Ante Pavelića otkrio na kojim lokacijama je skrivenožidovsko zlato koje su ustaše oteli i skirvali pri bijegu iz države. Jedna od lokacija s polugama bila je zgrada u Palmotovićevoj ulici u Zagrebu.

Kada se Ilija vratio u Zagreb dočekali su ga agenti tadašnje Službe državne bezbjednosti koji su znali sve o njegovom posjetu Australiji. Otkrio im je tada zagrebačku lokaciju i u njegovoj prisutnosti zlato u Palmotićevoj je pronađeno.

Nakon toga su ga pustili na miru, međutim ono što on tada agentima nije spomenuo su tri lokacije u Republici Sloveniji gdje je zakopan ostatak blaga.

Čak je, priznaje, za starog ustašu jedno vrijeme i mislio kao ovaj nije “sav svoj”.
– Agentima nisam spominjao saznanja o lokacijama u Republici Sloveniji, gdje je zakopan ostatak, to sam namjerno prešutio, kazuje, prisjećajući se posljednje rečenice koju mu je u Australiji uputio stari Zagorac: Nemoj misliti da te lažem!. No, osamdesete su pruhujale, Ilija je o tom krvavom blagu prestao razmišljati, zasnovao obitelj, radio, podigao na noge četvero djece, a onda se zahuktao Domovinski rat. Bio je vozač u sanitetu, pri tomislavgradskoj ratnoj bolnici, 1992. je teško nastradao kada je vozeći ranjenika s prve crte bojišnice naletio vozilom na granatu.

Više ne može nositi na duši ono što mu je nametnuto

Danas Ilija ima 66 godina i više, objašnjava, ne može nositi na duši ono što mu je nametnuto, što nije želio znati.

Prije pet godina stupio je u kontakt i s jednim pripadnikom klera na visokoj poziciji kojem je pokazao jednu skrivenu lokaciju s blagom. U kapelici kod Šentilja su pomoću detektora metala utvrdili da ima nečega u oltaru. Nakon toga Iliji se više nitko nije javljao pa je na svoju ruku odlučio opet provjeriti to isto mjesto i naišao na oltar na kojem je zamijenjen kamen.

“Tamošnji mi je svećenik rekao da su ga zbog dotrajalosti morali promijeniti, ali ja znam da su sigurno izvadili poluge, škrinje ili što je već bilo pod oltarom”, priča Ilija. Zbog toga sada želi da mu se za sve što otkrije isplati naknada za poštenog nalaznika, a prema zakonu mu pripada 10 posto.

I predsjednik zagrebačke Židovske općine, liječnik Ognjen Kraus, potvrdio je za Slobodnu kako je u kontaktu s Ilijom kao i da je upoznat s njegovim saznanjima, međutim po tom pitanju se ništa ne radi.