Home Društvo Jedna od najpozitivnijih priča u Hercegovini: Akcija za gladnu djecu

Jedna od najpozitivnijih priča u Hercegovini: Akcija za gladnu djecu

SHARE
“Širokobriješke mame – Mame širokog srca” uistinu su jedna od najpozitivnijih priča u Hercegovini ove, ali i posljednjih nekoliko godina.

Pokreću brojne akcije kojima se uistinu ovo područje može ponositi, a mogu biti i primjer drugima, te motiv da se npr. organiziraju u udrugu i “Grudske mame” od kojih velik broj sudjeluje u raznim, humanitarnim akcijama, ali ne kroz udrugu.

Ako bi se to činilo kroz udrugu i dalo se na medijskom značaju zasigurno bi se puno više postiglo.

Ovih dana Širokobriješke mame – Mame širokog srca.  pokreću akciju „Užinu za veselu družinu“ u kojoj će članice grupe koje to mogu plaćati užinu školarcima kojima roditelji to ne mogu priuštiti.

-I sve to u Širokom Brijegu. I sve to ćemo pokušati izvesti da djeca ne skuže o čemu se radi – stoji u priopćenju kojeg u donjem dijelu donosimo u cijelosti.

“Dragi naši, ovo je stvarnost Širokog Brijega danas:

Samohrana majka troje djece bez posla koja nema pravo na nikakvu pomoć(!)

Obitelji s djecom u kojima roditelji rade (!), a ne mogu priuštiti knjige djeci jer plaće kasne, ili su toliko male da ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe, a kamoli školski pribor i nove knjige koje treba kupiti jer stare više ne vrijede ili se ne mogu koristiti.

Čovjek koji radi, a ne može djetetu kupiti školsku užinu. (Sokić i sendvič !!!)

Ovo je kap koja je prelila čašu za nas, kap koja nas je potaknula da javno kažemo da ovo nije u redu i da se ne bi trebalo događati. Neke od nas se humanitarnim radom bave godinama i situacija nikad nije bila ovako loša. Danas imamo ljude koji RADE i ne mogu osigurati osnovne stvari svojoj obitelji. Donacijama smo osiguravali stvari poput čarapica i veša za djecu, knjige i školski pribor, lijekove, odjeću, kuhinjske elemente itd. Uglavnom smo bili samo posrednici između onih koji su u potrebi i onih koji mogu i žele dati ili kupiti nešto.

A zašto smo do toga došli?

Želimo li grad kojim prolaze skupocijeni auti dok neki ne mogu platiti gorivo da odvedu dijete u bolnicu? Djeca s ruksacima od 150€ sjede pokraj onih koji nemaju UŽINU za veliki odmor. Radnici bez ikakvih prava, bez godišnjeg, bez bolovanja, rade za 600KM mjesečno (potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi 1900KM!!!). Mladi ljudi koji odlaze, ostavljajući sve što vole i stari i nemoćni roditelji sami u kućama koje se griju samo nekoliko sati dnevno, bez lijekova, bez drva, bez očiju i ruka koje su tako pažljivo čuvali dok su odrastali. TO je Široki Brijeg danas!

Mi nećemo prestati raditi ovo što radimo, ali sve češće se osjećamo kao da stavljamo flaster na slomljenu nogu, teško je gledati suzne oči s druge strane i zahvalnost za nešto što bi svi trebali imati. Pa ovdje smo barem svi „naši“, zar nemamo dovoljno ljubavi za čovjeka pokraj nas?

Pojedine političke stranke su kontaktirale nekoliko naših mama iz užeg kruga. Nije potrebno da govorimo što su nudili jer mi nikakva mjesta ni sudjelovanja u kampanji ne želimo! Ne pripadamo nijednoj stranci, štoviše mi mame smo ideološki i politički različitih svjetonazora i opet u zajedničkim akcijama funkcioniramo jer nam je važno da se posao uradi, akcije završe i da napravimo barem nešto dobro, ma koliko malo bilo.

Uz to, nemamo dovoljno obrazovanja ni znanja za bavljenje politikom ali naš san su plaće dostojne čovjeka i socijalni sustav koji će stvarno pomoći najugroženijima.

Eto to. Sada se bacamo na novu ideju u grupi: „Užinu za veselu družinu“ je akcija u kojoj će članice grupe koje to mogu plaćati užinu školarcima kojima roditelji to ne mogu priuštiti. I sve to u Širokom Brijegu. I sve to ćemo pokušati izvesti da djeca ne skuže o čemu se radi.

Sretno nam”, poručuju Širokobriješke mame, prenosi Vrisak.info