Home Društvo VIDEO+FOTO: Prazno korito Vrljike u Zmijavcima

VIDEO+FOTO: Prazno korito Vrljike u Zmijavcima

SHARE

Rijeke Vrljike nema u njezinom koritu u Zmijavcima kod Imotskog.

Naglo opadanje vodostaja Vrljike dogodilo se nakon što je u petak navečer imotsko područje pogodio potres s epicentrom u BiH, između Čitluka i Posušja. U Hrvatskoj se osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda mu je iznosila je 3,7 prema Richteru.

Slične pojave na imotskom području događale su se i prijašnjih godina nakon potresa. U svibnju 2004. Vrljika se nakon potresa na nekoliko sati ‘povukla’ u utrobu zemlje, ali se ubrzo i ‘vratila’.

Što se tiče opskrbe pitkom vodom područje Imotske krajine koje se oslanja na izvor Opačac u koritu rijeke Vrljike niti jednog trenutka nije došla do rizične situacije, rekla je u emisiji HRT-a Studio 4 Irina Putica,direktorica vodoopskrbnog odjela Hrvatskih voda za slivove južnog Jadrana.

Intervenirat ćemo u gornjem toku rijeke Vrlike zbog toga što je na dosta lokacija ostalo suho korito pa ćemo zbog flore i faune putiti vodu iz akumulacije Ričice. Radovi oko toga su već počeli jutros, rekla je Putica.

Razlog je seizmički potres koji se dogodio 7. rujna u 10:30, kada je došlo do naglog pada vodne linije, ali je sreća što je izvorište Opačac doživjelo sniženje razine vode od samo 27 cm, tako da vodoopskrba koja se radi sa izvorišta nije bila ugrožena, dodala je.