Home Život SUDBINA Hrvat iz BiH Smiljan Ćorić je nakon 20 godina u Švicarskoj...

SUDBINA Hrvat iz BiH Smiljan Ćorić je nakon 20 godina u Švicarskoj pronašao davno izgubljenu ljubav iz školskih klupa

SHARE

Hrvat iz Švicarske Smiljan Ćorić (43) predstavljat će Hrvatsku u ožujku na Svjetskom prvenstvu majstora pizze 2019. godine u talijanskoj Parmi.

Travničanin koji već više od 20 godina živi u Švicarskoj je višestruki prvak Švicarske u akrobatskom pripremanju pizze. Natjecao se i na Svjetskom prvenstvu majstora pizze 2000. godine u Italiji gdje je osvojio treće mjesto.

Za talent u kuhinji, ali i u odnosu s gostima nagradila ga je i prestižna talijanska akademija „Accademia Pizzaioli“.

– Sretan sam zbog svih nagrada i priznanja, ali najzadovoljniji sam kad uspijem svojim akrobacijama oduševiti goste, a potom naravno i ukusnom pizzom – kaže Smiljan i otkriva kako je tajna njegove pizze u ljubavi.

– Ako je napravite s ljubavlju, mora uspjeti – tvrdi.

Smiljan Ćorić iz Švicarske je višestruki prvak u akrobatskom pripremanju pizza i treći na Svjetskom prvenstvu 2000. godine
Smiljan Ćorić iz Švicarske je višestruki prvak u akrobatskom pripremanju pizza i treći na Svjetskom prvenstvu 2000. godine

Susret nakon 20 godina

A ljubav jedne žene pratila ga je cijelog života, od njegove Srednje Bosne do Švicarske. Smiljan je u Švicarsku iz Novog Travnika došao 1992. godine. Imao je 16 godina. Bilo je to u vrijeme rata, kad su ga roditelji poslali braći i sestrama koji su već živjeli u Švicarskoj.

– Prekinuo sam elektrotehničku školu i došao u Spiezu kod Thuna i tu započeo školovanje. Nisu to bili laki dani – prisjeća se.

Najteže mu je bilo što je u BiH ostavio svoju prvu ljubav još iz školskih klupa, Blaženku. Ubrzo je i ona iz BiH pobjegla pred ratom, zagubili su trag jedno drugome, pa je dvoje mladih nastavilo putem kojim ih je život vodio.

Smiljan se oženio Talijankom i dobio četvero djece: Valentinu, Gabriela, Leonoru i Juliu.

Skrasio se u Thunu kod Berna i zaposlio u ugostiteljstvu. Radio je kao pizzaiolo i nizao uspjehe. U Thunu su svi znali njegovo ime. Kad se prvi put prijavio na natjecanje, našao se u konkurenciji s 50 najboljih pizzaiola u Švicarskoj, mahom Talijana, sve ih pobijedio i postao prvak Švicarske.

Poznati akademski kipar Zdenko Jurišić je izradio statuu Blaženke i Smiljana
Poznati akademski kipar Zdenko Jurišić je izradio statuu Blaženke i Smiljana

Ipak, nikad nije u potpunosti zaboravio Blaženku. Djevojka iz Travnika uvijek je imala posebno mjesto u njegovu srcu.
A onda su slučajno “naletjeli” jedno na drugo i to na društvenim mrežama. Doznao je da je Blaženka rastavljena i da ima jednog sina. Smiljan je otkrio kako ni ona njega nije zaboravila.

– Osjećaji koji su godinama bili skriveni u nama opet su izišli na površinu. Cijeli život je nekako bio ljepši. Pronašli smo se nakon 20 godina, ali kao da smo se rastali jučer. Jednostavno nama je bilo suđeno. Nije se moglo protiv toga – kaže Smiljan i nastavlja:

– Oboje dolazimo iz religioznih obitelji. Nije se lako naći u takvoj situaciji a imati obitelj. No, shvatite da je bolje reći istinu, nego živjeti u laži. Bilo je ispravno reći istinu i najpoštenije što sam mogao – kaže Smiljan, piše Fenix magazin