Home Šport Nova “frka” u rukometu BiH! Zbog Izviđača odložen početak Premijer lige BiH

Nova “frka” u rukometu BiH! Zbog Izviđača odložen početak Premijer lige BiH

SHARE

Nova kriza u Rukometnom savezu BiH zbog koje je odložen početak ovogodišnjeg prvenstva!

Glavni sudionik “frke” prije početka nove sezone je aktualni prvak Izviđač, koji je uz podršku članova Upravnog odbora RS BiH iz reda hrvatskog naroda, odbio nastupiti u Premijer ligi BiH zbog sudjelovanja u SEHA ligi, pa je žrijeb parova odložen do daljnjeg, piše Mondo.ba

Direktor kluba iz Ljubuškog David Grbavac je potvrdio za portal Mondo da do dogovora na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH nije došlo, ali je istakao da su “skauti” za kompromis, ali tek od naredne sezone.

“Nadam se da ćemo doći do dogovora da prevaziđemo krizu. Dosadašnja praksa je bila takva da se sudionik SEHA lige uključivao u play-off, a mislim da tako treba biti i ove godine. Ako će prvak države igrati oba natjecanja, mi smo za to, ali od sljedeće sezone. U ovom trenutku mi ne možemo igrati obe lige. To bi bilo nemoguće i neizvodljivo jer bi u tom slučaju odigrali 60-ak utakmica u osam mjeseci. Igrali bi 18 kola SEHA lige, 26 kola PL BiH pa play-off, plus Kup BiH. To nije moguće fizički niti organizacijski napraviti. Izviđač jeste za dogovor, ali ne na našu štetu“, izjavio je Grbavac.

Marinko UmičevićFoto: MONDO/Bojan Jakovljević

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičevićrazočaran je što nije došlo do dogovora na sastanku u Sarajevu, naglasivši da su nove propozicije u Premijer ligi BiH donesene prije godinu dana i da se moraju poštovati.

“Praksa koja je do prije godinu dana važila, više ne važi jer su donesene propozicije natjecanja koje moraju svi poštovati. Ne možemo dozvoliti da jedne godine SEHA liga omogući našem klubu da igra u regionalnom natjecanju, a druge da nas isključi. Svi klubovi su bili za poštovanje propozicija, čak i Zrinjski i Vogošća. Izviđač mora igrati Premijer ligu.Zašto bi ljubuški klub bio povlašten u odnosu na druge klubove? Veće ‘ime’ od Izviđača je Borac m:tel, pa kad je bio prvak nije igrao tu privatnu ligu. Tko ima ugovor sa SEHA ligom, da vidimo što piše tamo s obzirom da je BiH jedan od osnivača? Oni su privatna liga, koja od našeg rukometa pravi taoce. Otkako je formirana, bh. rukomet je samo nazadovao“, istakao je Umičević za Mondo.

RK VogošćaFoto: MONDO/Nebojša Šatara

Prvi čovjek Vogošće Fetah Kadrić također je priznao Mondu da je za poštovanje propozicija RS BiH i čak je za to da se sankcioniraju svi klubovi iz BiH, koji su odbili da nastupaju u natjecanjima pod okriljem Europske rukometne federacije (EHF).

“Vogošća je na određen način inicirala da dođe do promjena u propozicijama natjecanja u Premijer ligi BiH. Izvršni odbor RS BiH je donio odluku o propozicijama, koje eksplicitno jasno kažu da prvak mora igrati PL BiH bez obzira da li nastupa u SEHA ligi ili ne. Odluka o propozicijama je donesena jednoglasno prije godinu dana, tako da je sve jasno”, izjavio je Kadrić i dodao da mu nije jasno zašto se dozvoljava klubovima da osvajaju natjecanja, a ne igraju EHF natjecanja i time oštećuju bh.rukomet.

“SEHA liga je privatna liga i nemaju obavezu da odaberu prvaka već mogu uzeti koga god hoće. Kad su propozicije donesene, nije se ni znalo da že Izviđač biti prvak. Mogla je to da bude Vogošća i mi bismo bili spremni da igramo u oba natjecanja. Zato ćemo tražiti sankcije od Saveza za sve koji su odbili da sudjeluju u EHF natjecanjima“, zaključio je predsjednik kluba iz sarajevskog predgrađa.