Home Politika SLOMILI SU KURZA: Austrija se okrenula protiv Mađarske, Kurz smatra da bi...

SLOMILI SU KURZA: Austrija se okrenula protiv Mađarske, Kurz smatra da bi Orbana trebalo kazniti

SHARE

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz rekao je da će zastupnici u Europskom parlamentu iz njegove stranke OeVP glasati za pokretanje kaznenog postupka protiv Mađarske u Europskom parlamentu, prenose u utorak europski mediji.

“Ne može biti kompromisa kada je u pitanju vladavina prava. Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene”, rekao je Kurz u intervjuu za austrijsku televiziju ORF u ponedjeljak, a prenosi EUobserver.

“Odlučili smo da će austrijski zastupnici u Europskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene člankom 7 Ugovora o EU-u”, rekao je.

Za izbacivanje Orbanove stranke iz EPP-a

Dodao je da će, ako većina zastupnika iz Europske pučke stranke (EPP) u EP-u bude glasala za sankcioniranje Mađarske, i on također podržati izbacivanje Orbanovog Fidesza iz te političke skupine.

“To bi bilo posve normalno”, rekao je.

Kurzova Austrijska narodna stranka (OeVP) ima samo petero zastupnika u Europskom parlamentu, ali ova njegova izjava ima dodatnu težinu jer Austrija trenutačno predsjeda EU-om.

Izjava koja je mnoge iznenadila

Ona je i iznenađenje jer su Kurz i Orban ranije ove godine obećali da će se zajedno boriti protiv europskih kvota za raspodjelu migranata.

Ako prijedlog protiv Mađarske prođe, bit će to prvi put da Europski parlament poduzima inicijativu da se aktivira članak 7, poznat kao “nuklearna opcija”, protiv neposlušnih zemalja.

Taj članak već je aktiviran protiv Poljske na prijedlog Europske komisije. Međutim, od prijedloga do konačne odluke dug je put i do sada se još nikada nije dogodilo da jedna zemlja ostane bez prava glasa.

To glasanje jako je osjetljivo za Europsku pučku stranku, najbrojniju političku skupinu u Europskom parlamentu. Dio zastupnika EPP-a traži da se Fidesz izbaci iz njihovih redova. Tome se protivi šef zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber, koji je dobio podršku svojih kolega za kandidaturu za vodećeg kandidata svoje političke skupine za predsjednika Europske komisije na europskim izborima sljedeće godine.

Kurzov koalicijski partner na strani Mađarske

I sama austrijska vlada podijeljena je s tim u vezi. Krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) u vladajućoj koaliciji pružila je u ponedjeljak ruku mađarskom premijeru.

“Želio bih pozvati mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz da ubuduće surađujemo u zajedničkoj europskoj skupini”, poručio je na Facebooku predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar.

Zamisao da se nametnu europske sankcije Mađarskoj je “apsurdna”, dodao je.