Home Kultura Dušan Musa u Ljubuškom promovirao knjigu

Dušan Musa u Ljubuškom promovirao knjigu

SHARE

U organizaciji Udruge „Vojvoda don Ivan Musić“ sinoć je u ljubuškom hotelu „Bigeste“, održana promocija knjige koja se čekala 140 godina „Hercegovački ustanak 1875.-1878.: Akteri, istine i zablude“, Dušana Muse, novinara i pisca. Uz autora na promociji su sudjelovali redaktor Nikola Rašić, zatim novinar i publicist Slobodan Stajić te mr.sc. Marko-Antonio Brkić sa Sveučilišta Hercegovina. Voditeljica programa je bila Anamarija Nosić, a u glazbenom dijelu večeri nastupio je Milan Mile Bubalo.

Svoje zadovoljstvo što sudjeluje u predstavljanju iskazao je novinar i publicist Slobodan Stajić, naglasivši kako je ovo knjiga koja osvjetljava jedan period iz burne prošlosti naše domovine.

„Nažalost, patriote su u toj igri iskrenog domoljublja i podaništva često nezasluženo ostajale u sjenci, poput i glavnog junaka ove studije, vojvode don Ivana Muse, ili Munje od Gabele, kao i dvojice časnih prelata, fra Anđela Kraljevića i fra Paškala Vujčića. Dakle, osjećam zadovoljstvo što mogu da blagodarim autoru Dušanu Musi, što nam je, nakon pet godina mukotrpnog rada, darovao ovu knjigu, koja obuhvata razdoblje od gotovo pola milenija, uz moto Dekartovih riječi da je „sumnja izvor mudrosti”, vjerojatno i sam naslućujući da svako takvo djelo poprima i prizvuk onih dalekih riječi slavnog Solona da nisi svakome drag, čineći veliku stvar“, kazao je Stajić odajući priznaje autoru zbog doprinosa osvjetljavanju jednog patriotskog razdoblja iz naše prošlosti.

Na kraju promocije nazočnim se obratio i sam autor knjige Dušan Musa te najprije zahvalio svima koji su svojim dolaskom uveličali svečanost promocije knjige „Hercegovački ustanak 1875. -1878.” -akteri, istine i zablude, zatim sudionicima u programu, od predstavljača, pa do zabavljača i voditeljice.

„U današnjim vremenima opće otuđenosti izazvane, borbom za različita postignuća često nam se čini da je svijet mjesto uglavnom loših ljudi, ova knjiga o kojoj smo večeras govorili i govorimo svjedoči suprotno, niz je ljudi pomoglo ili sudjelovalo u njezinoj izradi, kroz male ili veće doprinose, a oni su različiti. Netko je recimo osigurao fotografije, netko neki podatak, netko neku knjigu, a bilo je i onih koji su susretljivo pomagali i na druge načine. Uglavnom, u nju je utkan trud mnogih ljudi. Ukratko, ova knjiga je dokaz da je na svijetu ipak puno više dobrih, nego loših ljudi, njezina izrada svjedoči tome“, kazao je Musa koji je nakraju zaključio da svi trebamo težiti istini, ma kakva ona bila, jer samo istina može dovesti do pravih zaključaka, a time i povijest može biti učiteljica života, piše Ljportal.com