Home Crna kronika Animatorice i spasilac ostavili djecu bez nadzora na bazenu kad se utopio...

Animatorice i spasilac ostavili djecu bez nadzora na bazenu kad se utopio dječak

SHARE

Nakon što je policija još u svibnju nadležnom državnoom odvjetništvu kazneno prijavila četiri osobe zbog smrti dječaka na bazenu u Koprivnici, sada je i Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo rješenje o provođenju istrage protiv istih.

Kako se navodi u priopćenju, provodi se istraga protiv četvero hrvatskih državljana (1980., 1996., 1998. i 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 4. u svezi st. 3. u svezi čl. 215. st. 2. i st. 3. Kaznenog zakona i prouzročenja smrti iz nehaja iz čl. 113. KZ-a.

Voditeljica bazena dopustila rad animatoricama koje nisu bile osposobljene za rad

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 15. travnja 2018. u prostoru bazena u Koprivnici, tijekom održavanja proslave dječjeg rođendana na kojoj je sudjelovalo osmero djece u dobi od sedam godina, postupali protivno zakonskim i drugim propisima na način da je 38-godišnjakinja kao voditeljica radne jedinice bazena dopustila da kao animatorice na vodi rade 22-godišnjakinja i 20-godišnjakinja iako one nisu bile osposobljene za rad na siguran način te nije kontrolirala i vodila nadzor nad njihovim radom.

Dopustili da se djeca koriste “brzom rijekom”

Osnovano se sumnja da su 22-godišnjakinja, 20-godišnjakinja i 38-godišnjak kao spasilac dopustili da se djeca koriste dijelom bazena “brza rijeka” s pojačanim protokom i dubinom vode od 130 cm, a taj dio smiju koristiti samo plivači, te djeca mlađa od deset godina ali samo u pratnji animatora i odraslih osoba.

Osnovano se sumnja da prije toga nisu napravili procjenu plivačkih sposobnosti djece te su ostavili djecu u bazenu bez stalnog nadzora i pratnje, s posljedicom da je uslijed učinjenih propusta jedno dijete neplivač preminulo zbog utapanja u bazenu.

Tri animatorice pazile na osam djece

Podsjetimo, osmogodišnji dječak utopio se 15. travnja na proslavi dječjeg rođendana na gradskim bazenima u Koprivnici. Na proslavi rođendana bilo je osmero djece na koje su pazile tri animatorice. Djeca su ušla u tzv. brzu rijeku, izdvojeni dio u kojem voda povremeno jače struji. Ne zna se što se potom dogodilo, ali nesretni dječak nije isplivao, piše Index.hr