Home Zanimljivosti Ovako će izgledati smak svijeta: Stižu uragani kakve još nitko nije vidio

Ovako će izgledati smak svijeta: Stižu uragani kakve još nitko nije vidio

SHARE

Za uragane i tropske oluje još uvijek ne postoji kategorija 6. Najsnažnije nepogode ove vrste koje mogu uništiti čitave gradove poput New Orleansa ili New Yorka, imaju oznaku 5.

Meteorolozi i znanstvenici nisu predviđali da bi moglo doći do potrebe za novom kategorijom 6, koja bi uključivala vjetrove koji prelaze brzinu od 322 kilometra na sat i metu sve pred sobom. Do sada takav uragan nije bio moguć pa nije ni bilo potrebe za novim stupnjem.

Međutim, sada 5 do 8 posto više vodene pare cirkulira atmosferom nego prije. Ova činjenica u kombinaciji s toplijim temperaturama, koje uzrokuju dizanje vode iz oceana na mjestima gdje se formira uragan, stvara mogućnost nastanka superuragana koje dosad nismo vidjeli pa za njih nismo ni spremni.

Kombinacija toplijih oceana i više vode u atmosferi počinje stvarati oluje čije karakteristike nalikuju onome kako bi uragan kategorije 6 trebao izgledati, prenosi The Guardian isječke iz knjige “Ovako će izgledati smak svijeta”, autora Jeffa Nesbita, koja će biti objavljena 25. rujna.

Uragan kategorije 6 sada se čini realnom mogućnošću u SAD-u

Do sada nitko u Americi nije doživio nalet uragana kategorije 6, što se odnedavno čini uistinu moguće i realno.

Ova kategorija neslužbeno se pojavila u drugim dijelovima svijeta, a samo je pitanje vremena kad će doći do SAD-a. Kad dođe, bit će to priličan šok.

Ugledni američki meteorolog najavio nove uragane još prije dvije godine

Jedan od najuglednijih američkih meteorologa Jeff Masters prije dvije godine započeo je diskusiju o mogućnosti uvođenja šeste kategorije uragana.

U lipnju 2016. godine otvorio je žustru raspravu svojom provokativnom objavom na Weather Underground, u koju su se ubrzo uključili i drugi kolege sa svojim razmišljanjima i teorijama.

“Uragan ‘crni labud’ – toliko ekstremna i u potpunosti nepredvidiva oluja koju nitko nije mogao očekivati – pogodila je Karibe u listopadu 1780.”, napisao je Masters u uvodu svoje objave.

“Zasluženo nazvan Veliki uragan iz 1870. godine, nijedan drugi atlantski uragan u povijesti nije odnio toliko života, preko 22.000. Vjetrovi Velikog uragana bili su toliko jaki da su ogulili koru s drveća – to može učiniti samo tornado koji premašuje 320 kilometara na sat”, nastavio je.

Megauragani “sivi labudovi”

Masters je tada iznio i iznenađujuću tvrdnju kako ne samo da je moguće da će se “crni labud” dogoditi u sadašnjem vremenu nego je gotovo sigurno da će se dogoditi više nego jednom. Dodao je kako bi bilo primjerenije da se te oluje nazivaju “sivim labudovima” jer nove znanstvene spoznaje jasno pokazuju kako će se ti megauragani gotovo sigurno početi pojavljivati.

“Ekstremniji uragani od Velikog uragana iz 1780. mogu se dogoditi u uvjetima klimatskog zatopljavanja te se mogu predvidjeti kombinirajući saznanja iz fizike s povijesnim podacima”, napisao je Masters.

“Takve oluje, koje dosad nisu zabilježene u povijesti, mogle bi se zvati uragani ‘sivi labud’”, rekao je.

Mastersove odvažne predikcije temelje se na istraživanju dva najbolja znanstvenika koji se bave uraganima – Kerryja Emanuela s MIT-a i Ninga Lina s Princetona. Oni su 2015. godine objavili najminuciozniji model uragana, utemeljen na kombinaciji 6 različitih svjetskih klimatskih modela kojima je upravljalo superračunalo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Termin ‘crni labud’ metafora je za događaj s velikim posljedicama koji dolazi kao iznenađenje. Neki takvi neočekivani događaji koji nisu dosad zabilježeni svejedno se mogu predvidjeti”, napisali su u časopisu Nature Climate Change.

“Takvi se događaji mogu nazvati ‘sivi labudovi’ ili ponekad ‘savršene oluje’. Za razliku od crnih labudova, koji su u potpunosti nepredvidivi i nije ih moguće izbjeći te suočavanje s njima može biti samo kroz brzu reakciju i oporavak, sive labudove, iako su novi fenomen, moguće je predvidjeti i za njih se može sustavno pripremiti”, tvrde ovi znanstvenici

Pojava uragana i u Perzijskom zaljevu

Osim što su u svojem istraživanju pokazali kako je izgledno da se uragani sivi labudovi dogode, Lin i Emanuel predvidjeli su da bi jedan takav razarajući fenomen mogao gotovo sigurno pogoditi područje Perzijskog zaljeva – mjesto na kojem tropski cikloni nikad u povijesti nisu zabilježeni, te Cairns u Australiji i Tampu na Floridi.

Uoči i tijekom takvih uragana, moglo bi se dogoditi da gradski službenici uopće ne shvate s čim se uistinu suočavaju. Barem jedan postojeći gradski plan iz 2010. godine pokazao je kako bi uragan kategorije 5 mogao uzrokovati 2000 mrtvih i 25 milijardi dolara štete.

No moglo bi biti i gore.

“Olujni val od pet metara prekrio bi cijelu Tampu i prije nego što bi se digla razina mora. Tampa mora imati dobar evakuacijski plan, a ne znam jesu li svjesni rizika s kojim se suočavaju”, izjavio je Emanuel.

Dubai je potpuno nepripremljen za uragane

Emanuel smatra da je grad kao što je Dubai još nepripremljeniji. Dubai kao i ostatak Perzijskog zaljeva nikada se u povijesti nisu suočili s uraganom. Uragan bilo kakve jačine tamo bi bio jedinstven događaj. No Emanuelov model ukazuje na to da će se u nekom trenutku dogoditi.

“Dubai je grad koji posljednjih godina ubrzano raste, a ljudi koji ga grade potpuno su nesvjesni da bi tamo jednog dana mogao doći uragan”, kaže Emanuel dodajući kako bi trebali razmišljati o načinima zaštite.

I drugi meteorolozi misle da će uragani postajati sve smrtonosniji

Mnogi kolege meteorolozi nadovezali su se na Mastersovu objavu. The Weather Channel predvidio je da bi uragan kategorije 6, kao i promjena kategorizacije, uskoro mogao uslijediti.

“Zbog Jeffa Mastersa cijela se meteorološka zajednica zamislila: hoće li doći do uragana kategorije 6? Uragan Patricia dosegnuo je prošle godine 345 kilometara u istočnom dijelu Pacifičkog oceana. Bila je to najjača tropska ciklona zabilježena na zapadnoj hemisferi”, napisao je Brian Donegan.

“Mnogi meteorolozi bili su zapanjeni kojom se brzinom Patricia razvila od tropske oluje do kategorije 5 u samo 24 sata”, napisao je Paul Huttner za javni radio Minnesota.

Neovisno o tome kako ih kategorizirali, superuragani doći će u budućnosti

Nazvali ga uragan kategorije 6 ili samo uragan kategorije 5 s iznimno brzim vjetrovima koji se doslovno mogu pojaviti preko noći nad oceanima koji postaju sve topliji, moramo biti spremni za ovakve superuragane koji mogu odnijeti gradove poput Dubaija ili Tampe. Oni su već tu.

Pustošenja koja smo imali priliku vidjeti u Houstonu, Puerto Ricu i na Karibima u jesen 2017. godine jasno su upozorenje, piše Index.hr