Home Društvo HRT za junaka vlastitog filma Petera Tomicha koji je rođen u Prologu...

HRT za junaka vlastitog filma Petera Tomicha koji je rođen u Prologu kod Ljubuškog tvrdi da je rođen u Prelogu

SHARE

Nenad Bach, hrvatski glazbenik svjetskog ugleda, poznat je i kao mirovni aktivist. Mnogi ga pamte po suradnji s grupom U2 i Pavarottijem, a danas aktivno promiče mir u svijetu projektom ”Svjetski sat za mir”.

Zagreb je stigao s filmskim projektom ‘Krug časti’, koji nastaje u produkciji HRT-a, na kojemu će imati i svoju premijeru.

Nakon što je cijelo desetljeće posvetio filmskom dokumentarnom projektu u SAD-u, glazbenik Nenad Bach ‘Krug časti’ zaokružuje glazbom u studiju Bajsić HRT-a.

To je priča o Hrvatu iz Preloga Peteru Tomichu, heroju Pearl Harboura, te  o admiralu američke mornarice Laniju. Tomich je heroj koji je spasio 300 života i, nažalost sam poginuo, a Lani je admiral američke mornarice, koji ga nije zaboravio. Medalja koja Tomichu nije bila uručena, na snimci je konačno predana nasljednicima, objašnjava autor filma i skladatelj Nenad Bach.

Stotine minuta glazbe putovale su cijelo ljeto preko oceana, no finalne 63 minute svoj krajnji oblik dobile su u HrvatskojDanas je to jednostavnije nego nekada, Nenad je radio za svojim klavirom i teme sam dobio, ne kao notni zapis, nego kao računalni program. Tako smo jedan po jedan zapis pretvarali u filmski zvuk orkestra,  kaže aranžer glazbe Olja Dešić.

Notama s papira glazbeni su život udahnuli Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Alan Bjelinski. Održana je prva proba, pa se moglo preći na snimanje.

Muzika je inspirirana i domaćim melodijama, i američkim prizvukom, a ima tu i malo Koreje i Japana. Osjećam onaj pozitivan stres, neki strah da bi bilo još bolje,  komentira dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Alan Bjelinski.

Dokumentarni projekt dio je mnogo većeg Bachova projekta ‘Svjetski sat za mir’: To je, zapravo, antiratni film. Ratovi su besmisleni i vi znate da je tijekom prošlog stoljeća poginulo 200 milijuna ljudi, a u ovom stoljeću milijun i pol,  podsjeća Bach.

 

Hrt.hr

ISPRAVAK VIJESTI HRT-a o mjestu rođenja Petera Tomicha

Pogledajte ove članke i uvjerite se sami:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Petar_Herceg

https://www.24sata.hr/news/heroj-pearl-harbora-hrvat-koji-je-zrtvovao-sebe-da-spasi-druge-502306

https://glashrvatske.hrt.hr/hr/blog/svakodnevni-junaci/hrabrost-u-pearl-harboru/

https://www.vecernji.hr/hrvat-junak-pearl-harbora-801054

https://www.jutarnji.hr/arhiva/enterprise-donosi-medalju-casti-junaka-pearl-harbora/3329042/

https://ba.voanews.com/a/a-37-2006-05-16-voa1-85928732/1157537.html

https://www.index.hr/vijesti/clanak/na-danasnji-dan-napadnut-je-pearl-harbor-jedan-hrvat-je-tada-poginuo-da-bi-spasio-stotine-zivota/1012193.aspx

Na internetu možete naći još bezbroj članaka koji potvrđuju da je Peter Tomich rođen u Prologu kod Ljubuškog a ne u Prelogu

Hrt.hr/Radio Ljubuški