Home Zanimljivosti INFARKT, MOŽDANI UDAR, ZATAJENJE JETRE… : Za ove opasne bolesti seks je...

INFARKT, MOŽDANI UDAR, ZATAJENJE JETRE… : Za ove opasne bolesti seks je nabolji lijek, ali oprezno, možete i nastradati ako se…

SHARE
Zdrava i sjajna koža, čvrsto tijelo, mišići i kosti u punoj formi, vječito mlado srce, pravilan san…kad bi barem postojao takav magičan lijek, bez kontraindikacija, kojem ne trebaju “upute za upotrebu”. Ali, on postoji!

Ne košta gotovo ništa, neograničene je upotrebe, a fantastično djeluje na raspoloženje. Riječ je o vođenje ljubavi s voljenom osobom, s veseljem i strašću. Većina specijalista tvrdi da je za sklad organizma potrebna i seksualna aktivnost ili izražavanje strasti i ljubavi. Tko se odriče ljubavi, osuđen je na tužan i nepotpun život. No, treba dodati da seks ima blagotvorno djelovanje samo uz potpuno predavanje i zanos, a ne ukoliko ga upražnjavate samo iz dužnosti, ili još gore, po liječničkom receptu. Dakle, seks kao čudotvoran lijek?

 

Da. Ali samo seks iz ljubavi zaista daje zapanjujuće rezultate. Ako je točno da seks pomaže u liječenju različitih bolesti, poput kardiopatije, osteoporoze, boli u mišićima jednako je točno da nema nikakvo djelovanje na ostale funkcije organizma. Tako nema neuroloških bolesti izazvanih pomanjkanjem seksualne aktivnosti, iako neke teške bolesti, poput tumora na mozgu ili očima, ponekad izazivaju bolesnu potrebu za seksom, čak nimfomaniju.

 

Najbolja prevencija infarkta

No, važno je znati da je seks s pravom osobom dobar za zdravlje te je, iako ga se ne može smatrati lijekom, kako su to vjerovali Kinezi, ipak izvrsna zamjena za bezbrojne pilule i svakakve lijekove kojima vrve police ljekarni. Nekad se vjerovalo da se srčani bolesnici moraju odreći seksa. Novija istraživanja pak kažu da je vođenje ljubavi ne samo dozvoljeno, već preporučljivo iz nekoliko razloga: prije svega, osoba navikla na dobar seksualni život, zabranu i odricanje doživljava kao frustraciju, što može biti uzrok stresu, dakle opasno. Nadalje, vođenje ljubavi je poput gimnastike, pomlađivanje tijela za sve, ne samo za srčane bolesnike.

 

Dakle, može se tvrditi da je seks neka vrsta preventivne mjere protiv srčanih kriza. No, vođenje ljubavi zdravo je samo u mirnim situacijama, sa stalnim partnerom, a ne u besanim noćima u potrazi za slučajnim partnerima. Nadalje, dokazano je da je potrošnja energije i psihičko i emotivno angažiranje u seksualnom odnosu s vlastitom ženom pet puta niže nego u odnosu s eventualnom ljubavnicom. Drugim riječima, tko želi zdravo srce, trebao bi biti što vjerniji.

 

Odricanje je štetno, ali i pretjerivanje

S muškim genitalnim organima, poput prostate i drugih žlijezda, češće imaju problema muškarci koji pretjerano upražnjava ju seks od onih koji su ga se sasvim ili gotovo sasvim odrekli. No, muškarci koji su se odrekli seksualnih aktivnosti po vlastitoj želji, ili jednostavno stjecajem okolnosti i dalje imaju spontane noćne erekcije, ponekad s izbacivanjem sperme. To je način “pobune organizma”, koji spolne žlijezde i prostatu nastoje osloboditi pritiska. Redovit seksualni život vrlo je važan i za starije osobe, ne samo iz fizioloških, već i iz psihičkih razloga. Vođenje ljubavi učvršćuje odnos, čini nas živahnim i veselim. Ponekad je dovoljan samo poljubac i milovanje, bez potpunog odnosa, da se osjećamo bolje, čak i fizički, a posebno psihički.

 

Prirodno punjenje energijom

Dobra seksualna veza pruža nam osjećaj života i sreće, priliku da izmijenimo osjećaje i strast, što blagotvorno djeluje na našu psihu i poboljšava opće stanje organizma. Ne smijemo zaboraviti da je ljubav poruka koju sva ljudska bića imaju zapisanu u hipotalamusu, jednoj od najstarijih struktura mozga, koja određuje razmnožavanje i nagon za parenjem. Onaj tko uživa u sretnom seksu ima pozitivan stav prema svakoj vrsti zadovoljstva, od odnosa prema jelu do onoga prema prirodi, prema biološkom ritmu, prema drugim ljudskim bićima.

 

Npr., nakon dobrog seksa s voljenom osobom bolje se spava, a san je važan saveznik seksualnog života i velik izvor zadovoljstva. Tijekom takozvane REM faze sna muškarci imaju u prosjeku četiri erekcije, a žene četiri izlučivanja vaginalne sluzi s mini-erekcijama klitorisa i drugim osjećajima zadovoljstva – kao da se tijelo želi održati “u formi”, pa osobe koje loše spavaju imaju i loš seksualni život.

Stoga bi mladi koji noći provode u disco klubovima, zanemarujući san, trebali to na vrijeme znati, kako bi izbjegli probleme u zreloj dobi. Osim toga, seks je izvrsna preventiva stresa, daleko bolja od ikakvih lijekova, jedini pravi i uspješan način da partnera učinimo vjernim, zatim prirodan način punjenja energijom, dakle i željom za djelovanjem, stvaranjem.

 

Jetra bolje radi

Tri su prednosti ljubavi: seksualna aktivnost potiče proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Serotonin, dobiven iz triptofana, esencijalne aminokiseline, osigurava veću ljubavnu moć – dobar ljubavni odnos popravlja raspoloženje, povećava opuštenost i unutarnji mir. Dakle što češće upražnjavamo seks, to je on bolji. Posljedice su očite, posebno na rad jetre – ako smo sretni u krevetu, jetra će “bolje raditi”, probava će se također poboljšati.

 

Jednako je tako i zanimljivo pozitivno djelovanje na osteoporozu, težak poremećaj koji pogađa posebno žene u menopauzi, odnosno kad je snižena razina hormona. Zahvaljujući proizvodnji progesterona i estrogena, seksualna aktivnost pomaže zadržavanje kalcija u kostima. Što je još zanimljivije, tijekom dobrog i maštovitog seksualnog odnosa potroši se 500 kalorija ili jedna lijepa porcija špageta. Za kraj, savjet kako da postignete najbolje rezultate: ujedinite dva slatka zadovoljstva i uživajte u hrani nakon vođenja ljubavi.

 

Odricanje od ljubavi je vrsta umiranja

Ne hodamo li nekoliko mjeseci, imat ćemo problema s nogama. Ako smo dugo u mraku, teško ćemo se priviknuti na svjetlo. Ne jedemo li, umrijeti ćemo. Priroda nas je obdarila tolikim mogućnostima, i ako je točno da ih ne možemo sve istovremeno razviti, jednako je tako točno da ne možemo sasvim potisnuti niti jednu. Potpuno odricanje od seksualnog života svakako neće dovesti do smrti, ali ga ne treba ni shvatiti suviše olako. Ipak, valja razmotriti koje su to okolnosti dovele do odricanja. Jer, ima trenutaka u životu kad seks gubi važnost, npr. zbog snažne boli ili tuge.

 

Tada se zaboravlja na erotsku ljubav jer tu su drugi, trenutno važniji osjećaji koje moramo riješiti. Ili u razdobljima promjena, npr. nakon poroda, kad briga oko novorođenčeta sasvim zaokupi mladu majku pa joj ne ostaje energije i zanimanja za seks.

 

No to je ipak naš vlastiti izbor, sami odlučujemo čemu ćemo dati prednost u određenom životnom trenutku. Tko međutim eliminira ljubav iz vlastitog života, a da iza te odluke ne stoji čvrsto uvjerenje ili objektivni razlozi, potiskuje važan dio sebe, povezanost s drugom osobom, odnos s vanjskim svijetom. Tko se odriče osjećaja i ljubavi osuđen je na neku vrstu smrti.

 

Seksualni nagon kod muškarca i žena dolazi iz dijela hipotalamusa. Značajne razlike u erotskom ponašanju u različitim dijelovima svijeta posljedica su kulturoloških razlika.

 

Ljubav pokreće prirodne lijekove

Ono što se događa na biološkoj razini zajedničko je svim ljudskim bićima. Zbog toga je, neovisno o socio-kulturološkim razlikama, vođenje ljubavi neophodno za uravnoteženost i zdravlje ljudskog organizma. Dobar seksualni život pokreće neurotransmitere, vrlo važne za fizičko blagostanje, poput acetilkomina i dopamina, koji poboljšavaju prijenos živčanih podražaja pa i rad mišićnog tkiva, endorfina koji ima kratko, ali snažno analgetsko djelovanje, alfa-endorfina, prirodnog sredstva za smirenje.

 

Dakle, kao da seksualnim odnosom pokrećemo bogatu prirodnu ljekarnu, koju treba neprestano obnavljati i hraniti. Npr., osobe s bolovima u mišićima osjetit će veliko poboljšanje nakon seksa, djelotvornijeg od ikoje vrste fizioterapije.

 

Uravnoteženi hormoni – blistava koža

Poznato je da dobar seksualni život potiče proizvodnju hormona, a hormonalni sklad cijelog endokrinog sistema zasigurno pomaže, iako indirektno, zdravlju kože. Dokazano je da u menopauzi, kada pada razina estrogena, koža stari mnogo brže. Osim toga, svi znamo da se emotivno zdravlje sretne, zadovoljne i smirene osobe odmah odražava na njenoj puti – koža postaje sjajna, čvršća, življa.

 

Tajna je u činjenici da je naša koža poput vanjskog mozga, jer potječe od istog embrionalnog lista od kojeg je sačinjen živčani sustav. Dakle svaki ugodan osjećaj odražava se i izvana. Ipak, nije dokazano da seksualna aktivnost izravno utječe na izlječenje tipično mladenačkih problema poput akni.

No, u sedamdeset posto slučajeva akne počinju nestajati istovremeno s razdobljem kad se obično započinje sa seksualnim odnosima, zbog čega se vjerovalo da je seks izvrstan lijek protiv akni. Ipak, jedno je sigurno: ljubav i strast, ne nužno erotska, pomlađuju.

 

Ne shvaćajte seks olako!

Nažalost, vođenje ljubavi ima ponekad i neželjene posljedice. Ako je točno da je sretan erotski život, iz uvjerenja i uz nužan oprez, dobar za zdravlje, točno je i da seks ponekad može biti izvorom bolesti. Sigurno je da su prerani seksualni odnosi i često mijenjanje partnera povezani s pojavom tumora na grliću maternice – kod žena bez seksualnog života gotovo se i ne pojavljuje.

 

A da ne govorimo o zaraznim bolestima, te o virusu HIV-a. Sa strogo ginekološke točke gledišta, seks nipošto ne donosi zdravlje, već gotovo uvijek probleme. Naravno, to ne vrijedi ako je ljubavni život stalan i uredan, ako se poduzmu sve mjere predostrožnosti za izbjegavanje neželjene trudnoće i infekcije,  a osobito ako je seks samo jedna od komponenti ljubavne veze, piše Slobodna Bosna.