Home Društvo Mobiteli u školama u BiH: Zabraniti ih potpuno ili ograničiti uporabu

Mobiteli u školama u BiH: Zabraniti ih potpuno ili ograničiti uporabu

SHARE

Korištenje mobitela na nastavi postala je sasvim normalna aktivnost učenika širom svijeta pa i u našoj zemlji. Problem nastaje kada na taj način ometaju i ugrožavaju obrazovni proces, što se, kako piše Klix.ba događa gotovo svakodnevno.

Ne postoje jasno propisani pravilnici o korištenju mobitela u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, dok je u RS-u nešto drugačija situacija. Pojedine škole u FBiH ograničile su uporabu mobitela na osnovu internih odluka, dok ni u jednoj županiji ne postoje smjernice o korištenju mobitela na nastavi. Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Sarajevske županije, smatra kako je potrebno održavati okrugle stolove na kojima bi roditelji, stručnjaci, psiholozi i nastavnici razmatrali eventualno ograničenje upotrebe mobitela u bh. školama.

“Danas svako dijete ima mobitel i, nažalost, događa se da ga koriste za fotografiranje, snimanje ili dopisivanje na nastavi, što nikako nije uredu. Mi nismo za potpunu zabranu korištenja mobitela, jer zbog današnje sigurnosne situacije učenici se moraju javljati svojim roditeljima. Međutim, potrebno je ograničenje uporabe mobitela, i to jednoobrazno. Ne može u jednoj školi postojati zabrana, a u drugoj da svi slobodno koriste mobitele. Moramo kroz zakon i pravilnik regulirati korištenje mobitela na nastavi”, kazao je Sivro. On dodaje kako učenicima treba ograničiti korištenje mobitela, osim u slučajevima kada im trebaju za prikupljanje određenih podataka, posebno na satima informatike.

“Nadležna ministarstva bi trebala kroz svoje redovite konzultacije školama, nastavnicima i roditeljima dati instrukciju u kojoj će jasno propisati ograničenje uporabe mobitela. Škole ne bi trebale same od sebe uvoditi zabrane. Neprihvatljiv je takav način. Potrebno nam je jedinstveno rješenje”, istaknuo je Sivro.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja BiH potvrdili su za Klix kako se korištenje mobitela u školama uglavnom uređuje na razini škola, odnosno propisuje pravilima škola. “Mi pozdravljamo sve do sada provedene aktivnosti u vezi s uvođenjem jasnih pravila korištenja mobilnih telefona u školama te se nadamo da će sva nadležna županijska ministarstva obrazovanja dati određene smjernice školama kako da eventualno pristupe optimalnom rješavanju ovog pitanja. Naš stav jeste da, u svakom slučaju, trebaju postojati izvjesna pravila u školama koja će osigurati da korištenje mobitela ne ometa nastavni proces, odnosno odgojno-obrazovni rad u školi”, rekli su iz Federalnog ministarstva obrazovanja BiH.

S druge strane, prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju RS-a, zlouporaba mobilnih telefona za vrijeme nastave i snimanje videa za vrijeme boravka u školi i njihova daljnja distribucija smatra se težom povredom dužnosti učenika.

“Za ovo se učeniku može biti izreći ukor direktora, nastavničkog vijeća ili premještanje iz jedne u drugu najbližu školu”, kazali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a. Također i Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju RS-a kao teža povreda obveze učenika definirana je zlouporaba korištenja mobilnih telefona u školi, s tim da se u ovom slučaju učeniku može izreći isključenje iz škole. Korištenje mobitela u školi je pitanje o kojem raspravljaju roditelji i uprave škola širom Europe i Amerike.

Na primjer, Francuska je u srpnju ove godine uvela zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona. Psihologinja i psihoterapeutica Armina Čerkić govori kako su Amerikanci počeli zabranjivati uporabu mobitela u školama, jer su primijetili da u velikoj mjeri utječu na smanjenje pažnje učenika tijekom nastave.

“U 2015. godini vršeno je istraživanje u Velikoj Britaniji koje je pokazalo kako su učenici kojima je bilo zabranjeno korištenje mobitela tijekom nastave imali bolje rezultate na testovima znanja. Također, rađena su i istraživanja o korisnosti mobitela u procesu nastave i rezultati su pokazali da mobiteli, osobito pristup internetu, mogu imati pozitivan utjecaj na učenike, ali je potrebna velika uključenost nastavnika u pružanju smjernica i superviziji učenika”, kazala je Čerkić. Ona smatra kako je u osnovnim školama u BiH potrebno podržati nastavno osoblje u korištenju tehnologije pri radu, a u cilju unapređenja procesa nastave.

Prema mišljenju psihologinje i psihoterapeutice Nermine Vehabović-Rudež, iz perspektive roditelja djeci su potrebni mobiteli u školama radi komunikacije. Međutim, kako kaže, iz kuta psihologije nije dobro da djeca tijekom nastave imaju mobitele. “Učenici zbog mobitela gube koncentraciju, ne sudjeluju u nastavi i umjesto da razvijaju svoju psihu kroz interaktivni rad s drugom djecom i nastavnicima, postaju sve više usamljenici. Osim toga, dokazano je kako nekontrolirano korištenje mobitela djeluje na mozak djeteta. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je tehnologija jako važna za modernog čovjeka i korištenje tehnologija u školi je neophodno, ali uz stručno vođenje”, ističe Vehabović-Rudež.

Suradnja i usklađenost nastavnika i roditelja, kažu psiholozi, ključna je za dobrobit djece kada je riječ o korištenju mobitela u školi. “Oni su izravno odgovorni za zdrav psihički razvoj djece. Ne možemo dati odgovornost djeci koliko će i kako koristiti mobitele jer oni to ne mogu samostalno odlučiti. Odrasli trebaju kontrolirati i dozirati korištenje mobitela za dobrobit djece”, istaknula je Vehabović-Rudež. Sugovornici zaključuju kako se popularni elektronski uređaji mogu iskoristiti za poticaj djece u obrazovanju, ali da se mora stati u kraj korištenju mobitela ispod klupe.