Home Gospodarstvo Sve što se baštini u Hercegovini treba se ponuditi svijetu

Sve što se baštini u Hercegovini treba se ponuditi svijetu

SHARE

U okviru manifestacije ‘Dani berbe grožđa Brotnjo 2018.’ u Čitluku je u nedjelju održan turistički forum ‘Tradicija u funkciji turizma’.

Forum je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izrazivši zadovoljstvo organiziranim forumom kojim je, kako je kazao, iskazano opredjeljenje da, sve što se baštini u Hercegovini i broćanskom kraju, i što je njegova tradicija, ponudi i svjetskoj javnosti.

“Nadam se ćemo i na ovaj način, putem foruma, stručno se educirati i steći nova iskustva, kako bi se i ubuduće pažnja usmjerila na poticaj razvoja turizma i lokalne samouprave”, kazao je Čović, koji je  ujedno pokrovitelj manifestacije ‘Dana berbe grožđa’.

Forum je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenka Hercega, koji je kazao kako se njime htjelo obogatiti sadržaj jedne od najstarijih tradicija broćanskoga kraja, tradicije trganja grožđa, u čiju čast, već 63. godine se održava i manifestacija ‘Dani berbe grožđa’.

“Sretan spoj vinogradarsko-vinarske proizvodnje i narodnih običaja uistinu daje mogućnost snaženja turističke atraktivnosti i turističkih kapaciteta ovoga kraja (čitlučke općine) što je, u svakom slučaju, prepoznato u svim našim strateškim i operativnim planovima županijske vlade”, istaknuo je Herceg.

Po njegovim riječima, upravo su poljoprivreda i turizam, grane gospodarstva koje uz, prirodne resurse koje postoje, i vrijedne radišne ljude, nešto što može zasigurno doprinijeti razvoju HNŽ u cijelosti.

Herceg je istaknuo u svom izlaganju kako se HNŽ našla na poziciji nove destinacije ruralnoga turizma, koja s jedne strane ima pejzažnu i kulturnu tradicijsku raznolikost, a s druge strane kvalitetu i autentičnost turističke ponude u cjelini. Napomenuo je i kako se trendovi u turizmu stalno mijenjaju.

“Gost danas traži miran i autentičan odmor u destinaciji, i upravo kulturno-tradicijska baština i događaj (Dani berbe grožđa), na neki način mogu ponuditi, ono što nam u Županiji treba, a to je da postanemo posve jedinstvena destinacija u kreiranju autentičnih turističkih proizvoda”, ocijenio je predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg.

Po riječima organizatorice ovoga foruma, pročelnice smjera Turizam i zaštita okoliša te voditeljice Centra za EU integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru Mirjane Milićević, naglasak Foruma je na tradiciji u funkciji turizma, zato što je tradicija u čitlučkoj općini izuzetno bogata i povezana s prirodnom baštinom.

Gosti turističkoga foruma iz Republike Hrvatske, koja je lider turizma u jugoistočnoj Europi;  predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoja Dijana Katica, predsjednica Udruge za turističke i kulturne rute ‘Tur Kultur’ Dubravka Davidović, predsjednica Zajednice Hrvatskih društava turističkih vodića Kristina Nuić Prka i ravnatelj Instituta za turizam Republike Hrvatske Damir Krešić svoja predavanja su usmjerili na povezivanje tradicije s ruralnim razvojem.

Osvrnuli su se na pitanja kako ispuniti očekivanja turista, kako biti drugačiji i učiniti turiste zadovoljnim. Zatim, kako promovirati dobre prilike i praksu u turizmu, ali i pokušali detektirati različite zapreke razvoja turizma, piše Bljesak.info