Home Zanimljivosti Eutanazija – traži da je ubiju, iako je zdrava jer joj ‘seks...

Eutanazija – traži da je ubiju, iako je zdrava jer joj ‘seks više nije tako dobar’

SHARE

Jacqueline Jencquel (74) iz Francuske želi umrijeti točno sa 76 godina, a eutanaziju je dogovorila s liječnicom iz Švicarske.

“Dobro sam o svemu razmislila. Čovjek je sa 76 godina star i ne može biti više potpuno zdrav. Kvaliteta života znatno pada. Ja to već sad vidim po svojem seksualnom životu koji nije tako dobar koliko bih ja htjela”, objasnila je svoju odluku.

“Uživala sam u životu i sada želim umrijeti prije nego osjetim sve terete starosti. Ne želim umjesto strasti osjećati sažaljenje”, kaže Francuskinja koja će eutanaziju platiti 10.000 švicarskih franaka pišu 24 sata.

Njezin sin koji je režiser želi pratiti i snimati majku zadnjih godinu dana njezinog života, dok drugi, mlađi sin ne može razumjeti majčinu odluku. Suprug Jürgen ju podupire.

“Njezin je život kao knjiga. Otvorila ju je na prvoj stranici i sada ju želi zatvoriti”, kaže Jürgen.

Švicarska dopušta potpomognuto samoubojstvo ako se osoba koja potpomaže “ponaša nesebično”.

Eutanazija je legalna u Nizozemskoj te u Luksemburgu (2008.) i Belgiji (2002.) koja je od 2014. ujedno i prva zemlja u svijetu u kojoj je usvojen kontroverzni zakon koji dopušta potpomognuto usmrćivanje teško bolesne djece, bez dobne granice. Upravo ova dva primjera pokazuju koliko je legalizacija eutanazije zastrašujuća.

U Belgiji i Nizozemskoj eutanazija je dozvoljena i u slučajevima kada bolest nije terminalna, te u psihološkim stanjima poput depresije. U Nizozemskoj je eutanazija legalna za maloljetnike starije od 12 godina, a u obje zemlje zastupnici nastoje proširiti zakon o eutanaziji.

Neprofitna kršćanska pravna grupa ADF International, koja pomno prati razvoj europskih zakona o eutanaziji, tvrdi da zakonodavstvo traži dopuštanje eutanazije ljudima koji su jednostavno “umorni od života”; eutanaziranje pacijenata koji nisu u stanju izraziti svoju volju i obvezivanje liječnika na upućivanje pacijenta na drugog liječnika, ako oni sami ne žele izvršiti eutanaziju.