Home Crna kronika Kako je psihički rastrojen muškarac u Opuzenu ozlijedio dvoje policajaca i dignuo...

Kako je psihički rastrojen muškarac u Opuzenu ozlijedio dvoje policajaca i dignuo u zrak kuću: specijalci obučeni za ovakve krizne situacije na mjesto zločina putovali 140 kilometara!?

SHARE

Je li bilo ikako moguće izbjeći situaciju da gotovo šest sati policajci PP-a Metković muku muče i borbu vode s 49-godišnjim psihički rastrojenim muškarcem iz Opuzena (koji se izrezao i u prizemlju kuće aktivirao plinsku bocu te izazvao požar) i doslovce obavljaju posao za koji nisu ni obučeni ni dorasli?

Rezultat toga postupanja je dvoje ozlijeđenih policajaca, koje je velikim nožem porezao psihički poremećeni počinitelj.

Zašto nije intervenirala Interventna policija iz Dubrovnika i zašto se šest sati moralo čekati djelatnike Specijalne policije iz Splita, koji su na kraju riješili dramu na način da su u ponedjeljak u pet sati ujutro 49-godišnjaka svladali elektrošokerom, bila su najčešća pitanja građana.

– Najprije, u Opuzenu nema policijske postaje, nego su policajci došli iz pet kilometara udaljenog Metkovića, u nedjelju u 16.20. I oni nisu zaslužili nikakva preispitivanja, kao ni njihovi šefovi, jer ti šalješ u tom trenutku one kadrove koje imaš da bi zaštitio građane, a ne ono što je idealno i što bismo trebali imati. Nema veze koliko je počinitelj opasan i što kao policajac znaš što je prije radio sebi i drugima jer drugog izbora nemaš – govore nam naši policijski izvori koji su dobro upoznati s ovom akcijom i hodogramom postupanja policije.

Vidjevši da sami nakon četrdeset minuta ne mogu riješiti situaciju, odgovorni iz PP-a Metković pozivaju u pomoć u 17 sati Interventnu policiju, koja je smještena u 120 kilometara udaljenoj Župi dubrovačkoj i koja na teren uspijeva doći u 19 sati, ali je problem što Interventna policija nema educiranog pregovarača za krizne situacije kao što je ova pa se odmah pozvala i Specijalna policija PU splitsko-dalmatinske, smještena u 140 kilometara udaljenim Mravincima. Njima je od poziva do dolaska u Opuzen trebalo točno pet sati i četrdeset minuta i oni se u ovoj priči pojavljuju oko 22 sata. I tada su policijske snage već kompletirane, ali, nažalost, i dva policajca već ozlijeđena.

– Pregovori s 49-godišnjakom počeli su u nedjelju u 22.30 i trajali su do pet sati ujutro u ponedjeljak. Pregovori su bili teški jer 49-godišnji muškarac nije surađivao s policijom – rekla nam je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić, a očevici tvrde da je tijekom pregovora 49-godišnjak stalno prijetio daljnjim ozljeđivanjem sebe, iako je već bio opečen u požaru koji je sam izazvao.
Na kraju ni educirani pregovarač Specijalne policije nije uspio privoljeti 49-godišnjaka na predaju pa ga je Specijalna policija svladala elektrošokerom, nakon toga ga skinuvši s krovne terase po kojoj je satima hodao i prijetio.

U Hrvatskoj samo četiri najveće policijske uprave (PU zagrebačka, PU splitsko-dalmatinska, PU osječko-baranjska i PU primorsko-goranska) imaju u svom sastavu Specijalnu policiju. I što je grad gdje oni interveniraju udaljeniji od njihovih baza u Zagrebu, Splitu, Osijeku ili Rijeci, to će im trebati više vremena da dođu na vruć teren. Interventna policija, pak, nije educirana za ovakve krizne situacije i jednostavno takvo je stanje trenutačno u Hrvatskoj.

Niti smo toliko bogati da imamo specijalnu policiju na više lokaliteta, niti su situacije toliko složene i udaljene kao što je bila ova u Opuzenu.

– Pa nas ionako mnogi napadaju govoreći da smo samo ležeći volovi koje država hrani i koji samo nešto vježbaju i pucaju bez veze i smisla, a vidite, kad dođe do ovakve situacije kao što je ova, ne može se, brajo, bez Specijalne – govori nam jedan specijalni policajac, koji nije sudjelovao u ovoj akciji, ali koji se slaže s time da se moramo pomiriti s onim što imamo.

Ako se išta pogriješilo u ovoj akciji, može se svesti na samo četrdeset minuta vremena kada su metkovski policajci mislili da ovu akciju mogu okončati sami.

Kronologija16.20
na mjesto događaja stižu policajci iz Metkovića, počinitelj ih napada 17 sati
upućen poziv Interventnoj policiji koja je u Dubrovniku 19 sati
Interventna stiže u Opuzen, ali oni nemaju pregovarača 22 sata
nakon poziva, Specijalna policija stiže na mjesto događaja

20 milijuna za opremuMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako želi da hrvatski policajac bude zaštićen u najvećoj mogućoj mjeri istaknuvši kako se i dalje nastavlja projekt modernizacije hrvatske policije. Istaknuo je kako je cijeli posao javne nabave vrijedan 20,5 milijuna kuna te će u idućih par mjeseci novom opremom opremiti svih 1200 interventnih policajaca. Istaknuo je ikako to oni i zaslužuju jer izlaze na opasne intervencije, i jamče javni red i sigurnost u gradovima i na granicama. Uz to, aktivni su kad je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija, piše Slobodna Dalmacija