Home Društvo Njemački autodivovi pod službenom istragom Europske Komisije zbog emisija štetnih plinova

Njemački autodivovi pod službenom istragom Europske Komisije zbog emisija štetnih plinova

SHARE

Europska komisija pokrenula je u utorak formalnu istragu na temelju sumnje da su se njemački proizvođači automobila BMW, Daimler i VW grupa udružili kako bi izbjegli konkurenciju u razvoju tehnologije neškodljivih emisija ispušnih plinova.

U Komisiji navode da žele utvrditi jesu li se proizvođači automobila dogovorili da ne konkuriraju jedni drugima na području razvoja i uvođenja sustava za smanjenje štetnih emisija iz benzinskih i dizelskih automobila.

„Cilj je tih tehnologija da putnički automobili manje štete okolišu. Bude li dokazano, postoji mogućnost da je takvo udruživanje uskratilo potrošačima priliku da kupe automobile koji manje zagađuju okoliš unatoč tome što su proizvođači imali pristup odgovarajućoj tehnologiji”, izjavila je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margarethe Vestager.

Komisija je u sklopu preliminarne istrage u listopadu 2017. godine pretražila objekte njemačkih kompanija. U Bruxellesu ističu da je istraga usmjerena na informaciju koja upućuje na zaključak da se “petorka” – BMW, Daimler, Volkswagen u sastavu VW Grupe, te Audi i Porsche – sastajala kako bi razgovarala o tehnologijama za ograničavanje emisija štetnih ispušnih plinova.

Žele utvrditi u prvom redu jesu li tvrtke udružile snage kako bi ograničile razvoj i ugrađivanje selektivnih katalitičkih sustava za smanjenje emisija dušikovih oksida iz dizelskih automobila, te filtera „Otto“ koji smanjuju emisije čestica iz benzinskih automobila.

Proizvođači automobila, kako ističu u Komisiji, raspravljali su i o drugim pitanjima, poput općih standarda za autodijelove i postupaka testiranja. Za sada nema dovoljno naznaka da su te rasprave rezultirale ograničenjem tržišnog natjecanja, napominju u Bruxellesu.

Tvrtke su obaviještene o istrazi, dodaju u Komisiji, ističući da ne postoji pravno definirani rok za njezino zaključenje.