Home Društvo Ruža Tomašić: ‘Orban ne da da ga gazi netko tko nije izabran...

Ruža Tomašić: ‘Orban ne da da ga gazi netko tko nije izabran nego nametnut, a nova Direktiva alat je protiv slobode govora’

SHARE
Zagreb, 02.03.2017 - Ujediniteljski sabor Hrvatske konzervativne stranke i Akcije za bolju Hrvatsku kojim te dvije stranke nastavljaju s procesom ujedinjavanja i postavljanja temelja za daljnje ujedinjavanje političkih opcija koje dijele isti konzervativni i domoljubni svjetonazor Na fotografiji Ruža Tomašić. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Prošlog tjedna u Europskom parlamentu se glasalo o dvije stvari koje će bitno odrediti budućnost Europe: O Direktivi o zaštiti autorskih prava na jedinstvenom digitalnom tržištu, i o glasovanju o “kažnjavanju” Viktora Orbana, odnosno Mađarske.

Povodom toga razgovarali smo sa hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu, Ružom Tomašić.

Narod.hr: Hoće li Direktiva pridonijeti poštivanju autorskih prava, ili je intencija te direktive neka druga – poput cenzure i kontrole interneta, te uništavanja malih, neovisnih izdavača? 

Ruža Tomašić: Sporan je članak 13. jer oni sad mogu brisati što god hoće! Direktiva je alat protiv slobode govora. Uvest će tešku cenzuru interneta, uništiti male digitalne medije.

Na primjer, ja mogu održati neki govor i neki novinar će to prenijeti – i ja to više ne smijem objaviti, to je sad njegovo vlasništvo!

Ako ja u Bruxellesu držim govor i vi to objavite ja ne smijem staviti na svoj facebook to je vaše.

Narod.hr: Možda pod nekim uvjetima…?

Ruža Tomašić: Izgleda da pod nikakvim uvjetima! Kad se prvi put glasovalo o tome bila sam protiv, sad sam bila suzdržana jer su nešto doradili, ali nisu niti jedan suštinski problem adresirali!

Narod.hr: Spominjali ste nedavno da se snažno lobiralo za taj zakon?

Ruža Tomašić: Lobiranje je bilo prestrašno!

Narod.hr: Tko je lobirao? Veliki igrači, Google, facebook?

Ruža Tomašić: Ne. To su te nekakve kompanije koje su registrirane kao lobisti. Nisu htjeli reći za koga lobiraju, ali zna se za koga kad kažu da se mali digitalni mediji nemaju što brinuti, da je to pokriveno zakonom.

Mali nakladnici, mali digitalni mediji će morati jače raditi jer sad ide trijalog Europske komisije, Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

Ima izvjestitelja u sjeni koji su bili protiv, koji su sudjelovali u trijalogu, ali će mali mediji morati vršiti malo veći pritisak na izvjestitelje u sjeni jer ako ne dobije glas u trijalogu direktiva neće proći!

Narod.hr: Znači nije još sve izgubljeno?

Ruža Tomašić: Možda će sad veliki prestati lobirati pa bi mali trebali početi lobirati. Ja sam vam totalno razočarana, Europska Komisija ima neku svoju agendu koja ne proizlazi iz volje naroda i pomalo je provodi, nameće je.

To je zato jer se zemlje članice slažu s tim, ne reagiraju. Ako Komisija lobira za nešto a zemlje članice su inertne i glasaju kako Komisija traži – mi gubimo!

Predstavnici zemalja članica koji su u vijeću trebaju lobirati puno jače.

Narod.hr: Vi ste jednom rekli da se u EP radi puno ozbiljnije nego u Saboru, da se sve radi vrlo studiozno, a na kraju se sve to što izabrani zastupnici naprave baci u vodu i bude onako kako odluči Europska komisija, koju nitko nije birao.

Ruža Tomašić: Gledajte, prekjučer se glasalo o Orbanu, njega je narod izabrao. Timmermans nije izabran pa docira Orbanu što može što ne može raditi!

Naravno, ako ga mađarski narod ne želi, slijedeći ga put neće izabrati. No Timmerman je Nizozemac, izvjestiteljica isto iz Nizozemske.

Orban ne da da ga gazi netko tko uopće nije izabran nego nametnut! Meni je jako žao što naši političari misle da je nama EU bila cilj, sad mi kao ne moramo ništa raditi. EU je okvir za postizanje naših interesa, ali treba imati neku crtu ispod koje se ne ide, kad se tako postavite onda vas poštuju!

Zašto se raspravlja o Orbanu a ne raspravlja se o državama gdje su socijalisti na vlasti i u kojima baš ne cvjeta cvijeće? Da je Orban rekao da podrava Junckera i Europu s dvije ili tri brzine, bio bi super!

Evo, uzmite Maltu, zemlja za pranje novca, tamo su socijalisti na vlasti, ali oni su i za više Europe. Pranje novca se gleda benevolentno.

Rumunjska ima socijaliste i korumpirana je, ali kažu da žele da budu ujedinjeni s tom Europom. Da im oni kažu što će raditi, kad, i kako. Nekom odgovara da se Europa povezuje po uzoru na Ameriku ali Europa nije Amerika, mi smo ušli u EU sa svojim jezikom i kulturom.

Totalno sam razočarana s europskom unijom, ja nisam bila protiv ja sam uvijek bila za ali sam govorila da nismo spremni.

Neke velike zemlje eu nemaju poštene namjere prema malim zemljama članicama. Ja se samo bojim europe s dvije ili tri brzine, jer bismo bili diskriminirani i zanemareni”.