Home Društvo ​Mate Buntić: ‘Filozofski fakultet u Mostaru je temelj hrvatskog identiteta’

​Mate Buntić: ‘Filozofski fakultet u Mostaru je temelj hrvatskog identiteta’

SHARE

„Filozofski fakultet ima razvijenu suradnju sa sveučilištima iz Republike Hrvatske, izlazimo iz tih okvira i proširujemo suradnju na druge europske zemlje. Nedavno je potpisan sporazum o zajedničkom diplomskom Studiju politologije između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta “Matej Bel” iz Banske Bystrice. Po završetku studija studenti će dobiti dvostruku diplomu“, kazao je prodekan za znanost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Mate Buntić.

U intervjuu za HRT Radio Split pojasnio je kako je broj upisanih studenata na Filozofskom fakultetu približno na prošlogodišnjoj razini, što je, s obzirom, na demografsku sliku i procese koji se događaju ipak jedna dobra situacija za Filozofski fakultet.

„Filozofski fakultet je temelj hrvatskog identiteta, ako čovjek ne zna tko je, što je onda ima problema s identitetom. Oni studiji koji su usko vezani uz hrvatski identitet u BiH su studiji hrvatskog jezika i književnosti, filozofije, povijesti i arheologije. Oni su jako bitni za očuvanje hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini“, naglasio je prodekan Buntić.

Istaknuo je kako su studenti nakon završetka studija vrlo kvalitetni, obrazovani i mogu raditi u svojoj struci, ali da imaju problema s pronalaskom posla.

Ove godine je krenuo proces integracije SUM-a i ono što treba posebno naglasiti je povezivanje gospodarstvenika sa SUM-om. Kroz integraciju vidjet će se koje su potrebe gospodarstvenika i te potrebe se mogu zadovoljiti svršenim studentima sa SUM-a, priopćeno je s Filozofskog fakulteta, piše Pogled.ba.