Home Šport ISPRED SVOG VREMENA Englezi uvode tzv. Mamićev model: Ono zbog čega su...

ISPRED SVOG VREMENA Englezi uvode tzv. Mamićev model: Ono zbog čega su Zdravka nazivali lihvarom i kamatarom sada postaje praksa

SHARE

Nakon što je FIFA odlučila da posrednik u nogometnim transferima može biti tko god želi čime je odgovornost za rad menadžera prebacila na civilne sudove, čini se da se sprema još jedna drastična promjena u nogometnom biznisu.

Nekada su se menadžerskim poslovima legalno mogli baviti samo licencirani menadžeri i odvjetnici, pa je FIFA morala presuđivati u pravnim sporovima koji su zatrpali urede u Zurichu.

FIFA je elegantno dozvolila svima da se bave menadžerskim poslovima, stranke u sporovima oko podjele provizije od transfera sada obilaze civilne sudnice.

Klubovi su krenuli sličnim smjerom!

Prvi su reagirali engleski klubovi, što je očekivano s obzirom da je Engleska postala najveće nogometno tržište.

Na sastanku u četvrtak engleski premijerligaši odlučili su da više neće imati izravnog posla s menadžerima!

Ubuduće će menadžere plaćati njihovi klijenti, odnosno, igrači!

U kupoprodajnim ugovorima više neće biti provizije koje su klubovi dužni isplaćivati posrednicima!

To ne znači da će menadžeri ostati bez provizije nego da će provizija postati sastavni dio ugovorenih primanja igrača.

Time će se izbjeći slučajevi poput transfera Paola Pogbe iz Juventusa u Manchester United.

Klubovi su se tada brzo dogovorili oko odštete (110 mil. eura), Pogba je brzo dogovorio svoja primanja (320.000 eura tjedno), ali je mjesecima transfer opstruirao menadžer Mino Raiola.

S obzirom na ugovor koji su potpisali Pogba i Raiola, jedan od najpoznatijih svjetskih menadžera zaradio je na transferu nevjerojatnih 45 mil. eura!

Raiola je izvjesno dijelio profit s Pogbom, ali to je njihova stvar.

Engleski klubovi razrađuju pravni model prema kojemu će igrači svoje menadžere plaćati od svoje zarade.

Klubovi više neće imati nikakvih izravnih obveza prema menadžerima, igrači i menadžeri zasebno će ugovarati međusobna potraživanja.

U praksi to znači da će igrači tjedno izdvajati ugovoreni postotak od svojih plaća, upravo onako kao što je Eduardo svojedobno izdvajao 20 posto svoje tjedne zarade u Arsenalu za Zdravka Mamića.

Mamić je prema istom modelu naplate bio preteča iako su ga nazivali lihvarom i kamatarom, kada je na sudu pokušao naplatiti svoja potraživanja od Eduarda.

Županijski sud presudio je na kraju da Eduardo mora Mamiću isplatiti 8 mil. kuna i kamate, njih dvojica na kraju su se dogovorili izvan suda.

Čim engleski klubovi ozakone tzv. Mamićev model isplate, isti model brzo će početi primjenjivati svi europski klubovi.

Inače, engleski i velški klubovi na ime menadžerskih provizija prošle godine isplatili su ukupno čak 240 mil. eura, piše Sportcom.hr