Home Društvo Mostar: Otkriven spomenik poginulim žiteljima Jasenice

Mostar: Otkriven spomenik poginulim žiteljima Jasenice

SHARE

Spomenik poginulim žiteljima Jasenice kod Mostara otkriven je u četvrtak u tom mjestu južno od Mostara. Na spomenik su upisana imena 99 Jaseničana koji su život izgubili u Prvom svjetskom, Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.

Spomenik je podignut na inicijativu udruge “Da se ne zaboravi”, a autor spomenika je Ivan Bošnjak.

– Na današnji dan završavamo naporan rad koji je trajao proteklih deset godina. Spomenik je podignut svim žrtvama ratova dvadesetog stoljeća. U središtu ovog spomenika je križ – simbol vječnosti, ali i simbol patnje – kazao je predsjednik udruge “Da se ne zaboravi” Lazar Rajič.

Dodao je kako popis imena uklesanih na spomenik nije konačan, jer su izgubljeni mnogi podaci o stradavanju Jaseničana u poraću Drugog svjetskog rata.

– Svaka žrtva mora biti dostojno pokopana i ime zabilježeno, bez obzira bila na strani pobjednika ili poraženog. Ali, kako pojasniti da i danas mnoga naša braća i sestre leže po znanim i neznanim grobištima i jamama bez da se dostojno pokopaju i da se obilježi njihovo stradavanje – poručio je Rajič.

Spomenik u Jasenici u obliku je betonskog bloka s četiri uklesana križa sa svake strane.

– Spomenik je minimalizam s ekspresijom, odnosno potezom – ranom križa, ožiljka koji ostaje za sva vremena. Taj se ožiljak ne smije se zaboraviti i tim ljudima mora se odati počast – kazao je autor spomenika Ivan Bošnjak.

Otkrivanju spomenika nazočilo je izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno federalnom ministricom financija Jelko Milićević, koja je u svom govoru podsjetila da su u proljeće 1992. godine srpski i crnogorski rezervisti zapalili 500 kuća u Jasenici, a dvije tisuće žitelja je prognano ili zatočeno.

U to vrijeme mještani Rodoča i Jasenice formirali su 9. bojnu HVO-a Mostar koja je uspjela obraniti južne dijelove Mostara i dolinu Neretve, dodala je.

– Ovo je prigoda da se prisjetimo i svih Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su podnijeli žrtvu u posljednjem ratu. 312.000 Hrvata ili 43 posto od ukupnog broja je prognano iz svojih domova, poginulo je 5719 vojnika i 2069 civila, dok je kroz logore prošlo 14.444 Hrvata – istaknula je Milićević.

Prije otkrivanja spomenika služena je sveta misa za sve poginule branitelje, koju je predvodio vojni ordinarij za BiH mons. Tomo Vukšić, piše Dnevnik.ba