Home Zanimljivosti UŽASNA ISKUSTVA HRVATA S DADILJAMA Muž je dolazio prije mene kući, postao...

UŽASNA ISKUSTVA HRVATA S DADILJAMA Muž je dolazio prije mene kući, postao je čudan, ja budala nisam ništa shvatila…

SHARE

Kad se nađu u situaciji da trebaju nekoga za čuvanje djeteta kod kuće većinu roditelja oblije hladan znoj. Teško je ostaviti dijete nepoznatoj osobi, a svi smo čuli barem jednu horor priču o dadiljama koje se nisu brinule za dijete kako treba.

Novinari 100posto.hr razgovarali su s roditeljima i nekoliko ih je potvrdilo ovu tezu.

100posto.hr donosi najgora iskustva:

MAJA, mama 2-godišnjakinje

Nenadano smo ostali bez baka-servisa jer mi je mama slomila nogu pa smo doslovno u nekoliko dana trebali naći dadilju. Iako smo znali da je riskantno, javili smo se na jedan oglas oglas za čuvanje djeteta. Činilo se zgodno jer je djevojka živjela u našem kvartu. Pri upoznavanju je bila jako simpatična i vesela. Naša djevojčica ima dvije godine i planirali smo ju tek iduće upisati u vrtić. Njihov prvi susret je isto bio OK. Nije bilo ni za očekivati da će dijete pohitati u zagrljaj nepoznatoj osobi. Prvih dana je plakala kad bi ju ostavljali, ali to se isto činilo kao normalan process odvajanja. Jedan dan me susjeda u liftu pitala onako usput da zašto naša malena toliko plače. Nije mi bilo jasno o čemu priča. Zamolila sam je za detalje. Ispalo je da naša kćer počne plakati ubrzo nakon našeg odlaska na posao no plač je znao potrajati do sat-dva. Suočila sam dadilju s tim i rekla mi je, prilično uzrujano, da pretjerujem. Objasnila je da malen cvili bezveze i razmažena je. Odmah smo ju otpustili.

MIRELA, mama 4-godišnjih blizanaca

Uzeli smo tetu-čuvalicu za naših dvoje klinaca, koje je ona trebala skupiti iz vrtića i čuvati dva sata dok dođemo suprug i ja s posla. Imali smo čak i preporuku za nju. Prvih dana sam ispitivala klince kakva je i govorili su da je dobra. Znate već kako su vrtićari riječiti. Drugi tjedan mi je sin rekao da teta Ana puši. Bila sam zgrožena. Pitala sam ga kako to misli. Rekao je da većinu vremena teta provodi na balkonu na mobitelu uz cigaretu. Njima za to vrijeme pusti crtiće pa ju puštaju na miru. Čak im je i hranu davala na trosjed pred TV. A njima sve to normalno nije smetalo. Naravno da dogovor nije bio takav. Nije ostala dugo.

DIJANA, mama 8-godišnjaka

Bila je užasno simpatična ženska. Oduševila me na prvu. Otvorena i vesela, s našim sinom je isto odmah kliknula. Pola godine ga je čuvala, svi smo bili prezadovoljni. Realno, nije imala neki zahtjevan posao jer se ipak radilo o većem djetetu. Naš Dino je išao u prvi razred i u boravak, a onda bi ga ona pokupila oko 16 i još pripazila koji sat. Suprug je dolazio već oko 17, ali znate kakvi su muški, uvijek trebaju komfor. Ja sam išla kući javnim prijevozom pa bih stizala jedva oko 6. Priznajem, opustila sam se jer su svi nekako bili zadovoljni s time. Ponekad bih ostala s prijateljicom na kavi, obavila bih još sve što trebam, otišla u šoping. Muž je bio sav divan dok ni ona bila u stanu. Kad bih ja došla, kao da me nije primjećivao. Baš je postao čudan. Ali, kako već ide, obaveze, posao, pustila sam to… Na kraju sam otkrila da se noću tajno dopisuje s nekom ženom. Poludjela sam, tražila da mi prizna o čemu se radi. Na kraju smo se užasno posvađali i otišao je k mami. Dadilja mi je jedan dan došla s pričom da nažalost više ne može raditi. Ja, budala, i dalje ništa nisam posumnjala. Tek kad smo krenuli u postupak rastave mi je on priznao da se zaljubio u nju. Mučno mi je i sad kad pričam o tome.

IVAN, tata jednogodišnjaka

Dadilja koju smo uzeli, budući da se supruga prije kraja porodiljnog vratila na posao, zgadila mi je takav koncept čuvanja djeteta. Nevjerojatno, ali žena nikada nije 10-mjesečno dijete uzimala na ruke da ga smiri. To, naravno, nije rekla na razgovoru. Primjetili smo da se maleni nekako drugačije ponaša otkad ga je ona čuvala. Ne mogu reći, bio je uvijek čist, nahranjen, ali kao da je nekako tražio više pažnje. I nastala bi drama svaki put kad bi supruga odlazila na posao. Svaki dan bilo je sve gore. I po noći se počeo sve češće buditi. Pitali smo dadilju zna li u čemu je problem no ona je uvijek govorila da je normalno da je tužan. Inače je moja supruga dosta nepovjerljiva osoba i iako možda nije fer nakon nekog vremena me nagovorila da uključim kameru na kompjuteru. Imali smo što vidjeti, dijete bi plakalo, a ona bi mrtva-hladna radila svoje. Nevjerojatno bezosjećajno. Mi baš suprotno radimo sa svojim djetetom. Nosimo ga uvijek kad poželi i to smo jasno naglasili odmah. Nakon svega supruga je uzela neplaćeno na poslu do iduće godine kad smo dijete upisali u jaslice.

IRENA, mama 3-godišnjaka

Imali smo stariju dadilju. Dogovor je bio i da skuha ručak, pospremi što treba. Bila je jako uredna i naš 3-godišnjak je volio njenu hranu. No, kad bi s njime išla u park, uopće ga nije doživljavala. Sjela bi na klupu, zapalila cigaretu i počela trač partiju. I tako danima. To sam naravno doznala tek mjesec dana kasnije kad me dočekala s viješću da je sin pao i razbio nos. Poznanica iz kvarta, koja je bila taj dan s njima u parku, mi je ispričala da je čudo da se prije nešto nije dogodilo koliko se dadilja malo brinula. Rekla mi je da je njena teorija bila da djecu treba pustiti. Bila sam strašno ljuta. Tko zna što se moglo dogoditi? Nakon toga sam prošla takvo temeljito ispitivanje prije nego smo zaposlili iduću dadilju da vjerujem da je mislila da nismo normalni. No, radi se o sigurnosti moga djeteta. To ne smije doći u pitanje.

Ako ste u potrazi za dadiljom, svakako uzmite u obzir sljedeće savjete:

1. Tražite osobu s iskustvom i kontaktirajte prošle poslodavce

Ako dadilja ima vlastitu djecu to i dalje nije preporuka da će tuđu čuvati kvalitetno. I sami znate da nisu ni sve majke ‘dobre majke’. Tražite dadilju koja ima plaćeno iskustvo čuvanja djece i svakako kontaktirajte prošle poslodavce. Pismene preporuke se, nažalost, mogu falsificirati, a i preporuke ‘rekla-kazala’ ne smiju vam biti dovoljne za osobu koja će imati život vašeg djeteta u svojim rukama.

2. Postavljajte konkretna pitanja o njenom prethodnom iskustvu 

Napišite situacije u kojima se i sami nalazite dnevno s djetetom i tražite od potencijalne dadilje da konkretno odgovori kako bi se ponašala u njima. Važno je da stvari koje su vam važne ne ostanu ‘visjeti u zraku’ i ne računajte da je žena normalna i simpatična jer netko može takav biti samo na van.

3. Promatrajte dadilju u kontaktu s djetetom i vjerujte intuiciji

Važno je kako vaše dijete reagira na dadilju. Prvih dana će odvajanje biti teško, ali bi se dijete trebalo relativno brzo početi opuštati. Gledajte prepoznaje li dadilja potrebe vašeg djeteta i kako reagira? Zna li i kako zabaviti vaše dijete? Što radi kad je dijete umorno i plačljivo?

4. Nenajavljeno dođite kući ranije 

U početku dadiljina angažmana odite ranije s posla i iznenadite ju kod kuće ili dođite nenajavljeno u park. To je vaše pravo i nema vam zašto biti neugodno. Ako primjetite ikakva neželjena ponašanja, reagirajte odmah.