Home Društvo Ovaj mladi čovjek iz bolnice je izašao sa živim ranama po tijelu,...

Ovaj mladi čovjek iz bolnice je izašao sa živim ranama po tijelu, žele mu amputirati obje noge, no majka ne pristaje: ‘Odlazimo iz Hrvatske, liječnici u Austriji su ga pristali liječiti’

SHARE

Slučaj Markice Andričića, mladića iz Sesveta s cerebralnom paralizom koji je lani zadobio teške, po život opasne dekubitalne rane, ali ne i adekvatnu medicinsku skrb, šokirao je javnost i van granica Hrvatske, piše in portal, domaći news portal za osobe s invaliditetom.

– Više nemamo što čekati. Naprosto smo morali donijeti tešku odluku, a to je da moramo iseliti iz Hrvatske. Naime, život mog sina Markice je u pitanju i napravit ću sve da mu pomognem. Ako treba i život ću dati, samo ne mogu više gledati ovu ravnodušnost prema našem slučaju.

Pisali smo gotovo svim institucijama. Prošle godine odreagirali su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i predsjednica Republike Hrvatske. Međutim, problem je u Ministarstvu zdravstva, koje ne popušta i ne možemo ništa napraviti – kaže za in portal Anđelka Keleković Celjak, hrabra majka Markice Andričića, koja je u borbi za svog sina kontaktirala i ‘Slobodnu’ moleći da njihovu priču prenesemo i našim čitateljima, nadajući se da će se i među njima naći dobrih ljudi koji će im pomoći u njihovoj teškoj životnoj situaciji.

Naime, nakon godinu dana čekanja pomoći od strane hrvatskih institucija i  te jednog humanitarnog koncerta, održanog ovog travnja u Prozoru u Bosni i Hercegovini, prije mjesec dana pala je odluka da zajedno s bolesnim sinom i mlađom kćerkom ode živjeti u Austriju kako bi Markici pružila adekvatnu medicinsku skrb. Starija kćerka mora ostati u Zagrebu završiti fakultet.

Markica je od pojave strašnih dekubitalnih rana u svibnju prošle godine, u nekoliko je navrata, od rujna, ponovno boravio u bolnicama u Zagrebu. Međutim, udubina koja se stvorila sve do kostiju do današnjeg dana nije konačno zarasla.

Majka ističe da se ‘naprosto dogodilo  čudo’, jer kako ga svakodnevno previja kad nije u bolnici i hrani ga zdravo, na jednoj strani udubina se počela puniti mesom, dok na drugoj strani još uvijek je loša situacija.

– Sve u svemu, kako je bilo sada je Markica za neprepoznati. Voli jesti i počeo je micati nogama. Svaki dan mu kuham zdrave obroke i vidi se pozitivni pomak – dodaje majka.

Markica je mladić od 36 godina, osoba s invaliditetom koja od rođenja ima cerebralnu paralizu. Roditelji su mu porijeklom iz Rame, a otac mu je preminuo prije par godina.

Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju prošle godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje noge u kuku. Na amputaciju obitelj i dalje ne pristaje i traži način za liječenje u inozemstvu. Liječnici u Austriji su ga pristali liječiti, a naši liječnici i dalje ostaju kod odluke o amputiranju nogu.

Obitelj Andričić je nakon napornih borbi za Markicu na izmaku snaga. Hrabra majka Anđelka (53) neumorno i nadljudskim snagama brine uz Markicu i za njegove dvije sestre, od kojih je jedna redovita studentica na Hrvatskim studijima, a druga bi najesen trebala ići u srednju školu.

Hrvatske institucije nakon brojnih apela, ne samo od obitelji, već i od strane medija, i dalje ne reagiraju – ostavljaju ovaj slučaj i dalje otvorenim, no zahvaljujući reakciji jedne humane osobe iz Austrije, obitelj bi trebala dobiti smještaj kako bi se što prije započelo s liječenjem, piše in portal.

– Ovo nam je jedina slamka za spas mog sina i odlučili smo totalno promijeniti naše živote. Molili smo mjesecima nadležne, zvali, išli mnogo puta i osobno, ali na kraju – ništa. Razumijem liječnike da će ako potpišu papire za liječenje u inozemstvu dobiti otkaz. Kada je tako, a ionako smo u Europskoj uniji, krajem mjeseca odlazimo. Zauvijek ili ne, ne znam.

Prošli smo svi kao obitelj velike stresove, pogotovo kad su po društvenim mrežama neke udruge počele dovoditi u pitanje moju brigu o djetetu, pritom napadajući direktno i moju maloljetnu kćerku. Zbog ‘linča’ koji je pretrpjela, i ona želi van iz ove zemlje. Zahvaljujem se ovim putem svima koji su na bilo koji način odreagirali u našem slučaju i pomogli nam. Prikupljena svota u ovih godinu dana, a to je oko 30-ak tisuća eura, bit će dostatna za početak novog života. Nadamo se da ćemo i s tim moći podmiriti sve troškove liječenja – rekla je za kraj majka Anđelka.

S obzirom na novi početak života u inozemstvu gdje će obitelji zasigurno trebati pomoć, financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na račun:
Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475.

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić, 098/ 958 47 22, adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2.

Piše PSD