Home Crna kronika Uhićena dvojica migranata, u stanu im nađena puška, pištolji, prigušivači, meci

Uhićena dvojica migranata, u stanu im nađena puška, pištolji, prigušivači, meci

SHARE
Pokušali su pobjeći policajcima kad su ih došli legitimirati, priopćila je policija

Ministarstvo sigurnosti BiH podiglo je stupanj pripravnosti nakon uhićenja dvojice migranata u Sarajevu kod kojih je pronađen arsenal oružja. Naime, migranti s državljanstvom Alžira D. A. i Sirije A. M. uhićeni su u Sarajevu tijekom policijske racije u kojoj je otkriveno da su posjedovali i skrivali veću količinu oružja, što je u ponedjeljak potvrdilo i ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije.

U policijskom priopćenju stoji kako su migranti, čiji puni identitet nije objavljen, koji su pokušali pobjeći policajcima kad su ih došli legitimirati, privedeni u nedjelju navečer.

Iz policije su potvrdili kako je pretragom stana koji su migranti koristili kao i okolnog prostora pronađeno oružje. Nađeni su: jedna puška, četiri pištolja, prigušivači te stotinu metaka različitih promjera, a nešto od tog oružja bilo je zakopano u zemlji. Prema izvorima iz Ministarstva sigurnosti BiH, policijski istražitelji pokušavaju doznati je li riječ o teroristima koji su došli u BiH s namjerom da izvedu teroristički napad u toj ili u kojoj od susjednih zemalja, ili se pak radi o krijumčarima oružja.

Istražiteljima je važno doznati, ako uhićeni migranti nisu povezani s terorističkim organizacijama, kome je to oružje bilo namijenjeno i u koju svrhu. Isto tako, istražitelji pokušavaju doznati jesu li bili u kontaktu s islamskim radikalima u BiH ili s državljanima BiH, povratnicima s ratišta iz Sirije i Iraka s obzirom na to da velik broj Bošnjaka koji su ratovali na strani Islamske države na teritoriju provinciji Idlib, zadnjem uporištu terorista u Siriji, napušta to područje te se vraća na teritorij BiH.

Ono što je najvažnije, sigurnosna služba BiH treba doznati jesu li uhićeni migranti povezani s umreženom skupinom koja je ušla u BiH te se dalje razgranala po zemljama Europe i izvodila terorističke napade. Kao što je poznato, većina terorista koji su izveli koordinirane terorističke napade u Parizu na šest mjesta u centru Pariza 13. i 14. studenog 2015., s najmanje 129 poginulih, s lažnim su sirijskim putovnicama prošli Balkanskom rutom i stigli do Pariza.

Više od 2 milijuna praznih sirijskih i iračkih putovnica palo je u ruke pripadnika terorističke organizacije Islamske države pri osvajanju iračkih i sirijskih gradova.

Danas se na teritoriju BiH nalazi velik broj migranata za koje je vlasti BiH teško otkriti putuju li s lažnim ili ispravnim dokumentima.