Home Crna kronika Damjan D. (14) poginuo pred očima školskih kolega: Ubila ga struja

Damjan D. (14) poginuo pred očima školskih kolega: Ubila ga struja

SHARE

Četrnaestogodišnji Damjan D. iz Kneževa/Skender Vakufa poginuo je od strujnog udara pred očima svojih troje prijatelja na lokalnom izletištu Paunovica, pišu Nezavisne novine.

Istragom je utvrđeno da se tragedija dogodila u nedjelju oko 20 sati, kada se dječak popeo na metalni stub visokonaponske elektromreže, te dodirnuo električnu žicu pod naponom.

Izvor Nezavisnih ističe da je on prethodno došao na izletište sa još dvojicom dječaka i djevojčicom, a onda se iznenada izdvojio iz grupe i popeo na dalekovod.

“Potom ih je dozvao sa vrha metalnog stuba. Oni su prišli te su ga, vidjevši gdje se nalazi, dozivali i molili da siđe, ali ih on nije poslušao. Djeca su plakala, gledajući ga odozdo uspaničeno. U jednom momentu, Damjan se uhvatio lijevom rukom za žicu pod visokim naponom i ubila ga je struja”, pojašnjava sugovornik Nezavisnih novina.

Dječak je potom pao na zemlju. Spasa mu nije bilo.

“Prijatelji su mu pritrčali, ali ništa nisu mogli da urade. Zvali su pomoć. To je, inače, zabačena lokacija, gdje je slab i signal mobilne telefonije. Kada su došli liječnici, sve što su mogli jeste konstatirati smrt”, ističe izvor upućen u istragu.

Damjan je najviše vremena provodio sa majkom. Ima stariju sestru, koja živi u Njemačkoj, te oca, koji je zaposlen u Sloveniji.

Cijelo Kneževo/Skender Vakuf potreseno je zbog ove tragedije.

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, gdje je Damjan pohađao deveti razred, zavladao je muk.

“Šta da kažem o njemu? Sve najbolje. Primjeran učenik, dobar drug”, priča potreseno školski direktor Goran Aleksić, te dodaje da su predstavnici škole i učenici posjetili ožalošćenu obitelj.

Učenici su jučer, kada su došli na nastavu, neutješno plakali.