Home Društvo NJEMAČKA VIŠE NIJE NAJMOĆNIJA Hrvatska putovnica na najboljoj poziciji dosad

NJEMAČKA VIŠE NIJE NAJMOĆNIJA Hrvatska putovnica na najboljoj poziciji dosad

SHARE

U 12 godina mjerenja nikad bolji.

Tvrtka Henley & Partners i ove je godine provela istraživanje o tome koliko su jake putovnice pojedine zemlje, a jačina putovnice mjeri se time u koliko zemalja svijeta njezini vlasnici mogu putovati bez vize.

Iako je prošle godine bila na tronu, ove godine njemačka putovnica nije najmoćnija. Zasjela je na drugo mjesto, odmah iza Japana i Singapura, koji dijele prvo mjesto, prenosi N1. Njihovi stanovnici bez vize mogu putovati u čak 189 zemalja svijeta, dok Nijemci bez vize mogu putovati u 188 zemalja.Treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska i Danska, čiji stanovnici mogu putovati u 187 zemalja bez vize. Na četvrtom su mjestu Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD, a bez vize mogu putovati u 186 zemalja svijeta. Na petom mjestu su Belgija, Kanada, Irska i Švicarska, čiji stanovnici bez vize mogu putovati u 185 zemalja svijeta.

Hrvatska se nalazi na 16. mjestu, što je najbolji plasman u 12 godina, koliko iz Henleyja & Partnersa mjere jačinu putovnica. Vlasnici hrvatske putovnice tako mogu putovati u 169 zemalja bez vize. Kad su u pitanju zemlje regije, Slovenija se nalazi na devetom mjestu, Srbija je na 36., a BiH se nalazi na 46. mjestu.