Home Život Kupanje na Bunici 1959.

Kupanje na Bunici 1959.

SHARE

Sezona kupanja je završila, a Facebook stranica “Hercegovka 100 posto” danas je objavila nostalgičnu fotografiju s nekada popularnog mostarskog kupališta Bunica.

Riječ je o kupalištu koje sa nalazi petnaestak kilometara južno od centra Mostara, a ono je nekada bilo glavno mjesto za izlaske u ljetnim mjesecima za stanovnike grada na Neretvi. U sklopu istog nalazio se i kamp, a rat je učinio svoje te je kupalište proteklih godina bilo dosta napušteno.

Nekada je tu uvijek bila gužva domaćih i stranih turista, uglavnom Čeha i Slovaka, ponekog Mađara, ali ni zapadnjacima nije bilo mrsko odustati od ljetovanja na moru te kupiti kamp-opremu i smjestiti se pod neku topolu; sve je vrvjelo od života i cike djece koja su se kupala u toploj Bunici, a hrabriji u ledenoj Buni. Dolazili su ljudi s kožnim bolestima, psorijazom i drugim nevoljama, jer Bunica je prepuna joda i drugih ljekovitih sastojaka, to ju je učinilo jednom od najpoznatijih rijeka u Europi, ali, što zvuči nevjerojatno – nikada niz njezine sedam kilometara duge obale nikada nije sagrađen neki specijalistički centar ili zavod.

Kako je Dragan Marjanović svojedobno zapisao za Oslobođenje, ime velikoga sela Gubavica, nedaleko uz cestu, sugerira da su se u vremena teških kuga i guba, i drugih zaboravljenih zaraza, ovdje okupljali unesrećeni, ako su mogli hodati sami su se išli kupati u Bunici, a ako nisu, netko bi im donosio tu spasonosnu vodu. Rimljani su tu pak liječili svoje u borbama ranjavane legionare…

Gepostet von Hercegovka 100 % am Donnerstag, 27. September 2018