Home Vijesti Panika u Italiji zbog mediteranskog uragana: Čeka nas najveća oluja ikad, stižu...

Panika u Italiji zbog mediteranskog uragana: Čeka nas najveća oluja ikad, stižu vjetrovi koji će biti jači od 160 km/h.

SHARE

Italija strahuje uslijed dolaska uragana koji se formirao u Mediteranu. Prema prvim prognozama, očekivana putanja uključivala je Grčku i Tursku, no čini se kako i Italija ima razloga za strah.

Kako piše Il Messaggero, pozivajući se na riječi meteorologa portala Il Meteo, ovo je prvi put da se u Mediteranu formira uragan prve ili druge kategorije. Meteorolog Sano ga je nazvao najvećom olujom Mediterana otkako postoje mjerenja, a za koju se očekuje da će sa sobom donijeti vjetrove čije brzine će dosezati preko 160 km/h.

Opasno će se približiti Siciliji

Kako javlja Il Messaggero, ove karakteristike koje ima ovaj medicane/mediken još nisu viđene u Mediteranu. Prema satelitskim snimkama vidljivo je i oko uragana, odnosno njegovo središte, a očekuje se kako bi uragan svoj potpuni oblik i maksimum trebao doseći danas.

Do toga će doći dok bude uz obalu Sicilije, a prema najnovijim informacijama koje prenosi Il Messaggero, uragan će se opasno približiti Siciliji, posebno provincijama Sirakuze, Katanije i Jonske Kalabrije.

”Mediken je vrsta mediteranskog uragana. Njegov naziv dolazi od riječi Mediteran i hurricane (uragan, op.a.). To su razmjerno rijetke meteorološke pojave u Sredozemlju. Većina tih sustava ima jačinu slabiju od tropskih oluja. Eventualno dosežu kategoriju 1 Saffir-Simpsonove ljestvice. Za njihov razvoj bitno je da morska površina bude relativno topla, a nastaju najčešće tijekom kraja ljeta i početkom jeseni prilikom prodora hladnijeg zraka. Dimenzije im se kreću do oko 780 km, a životni vijek im je od pet do šest dana. Brzine vjetrova mogu dosezati oko 140 km/h”, pojasnio je atmosferski fizičar DHMZ-a.

Prvi uragan pred talijanskom obalom

Medicane, koji je ime u engleskim i američkim medijima dobio po sjedinjenu riječi “Mediterranean” i “Hurricane”, uragan je koji je nastao zbog iznimno toplih temperatura mora te hladnih temperatura zraka. Temperatura Jonskog mora, Egejskog mora i Libijskog mora je poprilično viša nego što je to norma za ovo razdoblje. Konkretno, temperature su više za punih 8 °C od prosjeka za ovo razdoblje.

No sa sjeveroistoka je došlo do proboja hladnog zraka, a pri sudaru hladnog zraka s površine i toplih morskih temperatura došlo je do formiranja uragana. Il Messaggero dodaje kako će danas i sutra doći do novih sudara toplog i hladnog zraka pa će medicane poprimati sve više i više karakteristika uragana. Ono od čega Talijani strahuju je činjenica da se ranije na svojim obalama nisu susreli sa sličnom vremenskom pojavom.

Pišu kako su se ranije u Jonskom i Egejskom moru formirali mediteranski cikloni koji su prilazili Kalabriji i Siciliji. No u tim ciklonima su vremenski uvjeti bili sličniji karakteristikama tropskih oluja. Ovaj put ono što će doći do njihovih obala ima karakteristike uragana prve ili druge kategorije s vjetrovima koji će biti jači od 160 km/h.

Zbog uragana je i Meteoalarm izdao narančasto upozorenje za jug Italije.

Projicirana putanja

Il Meteo je napravio projekciju putanje kojom bi se uragan trebao kretati. Javljaju kako je medicane vidljiv na satelitskim snimkama te kako svakog sata jača u Libijskom moru. Dodaju kako ima tendenciju približavanja Grčkoj te jugu Italije kojem će se približiti u nadolazećim satima.

Nakon toga nastavit će se kretati ka Grčkoj, posebno k otoku Kreti za koji se očekuje da će pretrpjeti najgori udarac uragana. To bi trebala biti najjača oluja koja je pogodila Kretu otkako se provode mjerenja. Očekuje se kako će svoju punu formu i snagu doseći danas pokraj Sicilijanske obale.

Najgore će ipak proći Grčka

Talijanska meteorološka služba javlja kako se radi o situaciji koja se brzo mijenja i koju treba pratiti iz sata u sat. Očekuju kako će uragan donijeti obilnu kišu s jakim vjetrovima te da nakon toga slijede poplave.

Javljaju da će, kada se uragan približi obali, vjetrovi puhati brzinom od 90 km/h te da će za to vrijeme obalu udarati valovi visine do pet metara. Očekuju kako će se uragan od obala Italije udaljiti kroz subotu i nedjelju te da će onda krenuti ka Grčkoj.

Javljaju kako bi na putu do Grčke, na kojemu će proći kroz još toplog mora, trebao dodatno dobiti na snazi te kako će upravo zato Kreta pretrpjeti najjači udar uragana. Javljaju i kako je za područje Krete već izdano upozorenje za opasnost od poplava, silovite udare vjetra te valove koji će dosezati visine od 12 metara, piše Index.hr