Home Kultura Nekad i sad: Hercegovačke svadbe

Nekad i sad: Hercegovačke svadbe

SHARE

Mnogo toga se mijenja i u kulturi i starim tradicijskim običajima, posebice u hercegovačkim svadbama.

Postale su i brojne po uzvanicima,bogatom programu i svemu drugom a malo stariji, posebice inozemci, nisu do kraja sretni i veseli u svadbama hercegovačkog kraju. Istina je kako HKUD-ovi u Posušju, Viru i Rakitnu vjerno čuvaju sve tradicijske vrijednosti u svojim nastupima i festivalima, ali mnogo toga se zaboravlja iz prošlosti. U jednoj hercegovačkoj svadbenoj večeri obitelji iz ovih krajeva, sada u Kanadi, pomalo se rastužila prebogatim svadbenim večerima novoga vremena.

-Pa, što je ovo. Ne znam ni ko je baka i did, ko ćako, a ko stari svat i enga. Samo “tuče” glazba i neka čudna priča i galama. Ne moreš ni riči progovorit sa susjedima i prijateljima Moraš izać vani pa porazgovarat. Ajme, kako je lipo bilo kada su svati bili na konjima, kada je mlada bacala jabuku priko mladoženjine kuče. Di su sada jenge, a di stari svat, di. Koja to mlada baca jabuku… U ono vrime. Samo se čuje jaka pisma, samo se slika, a naša stara tradicija pada u vodu, potužio se bračni par koji živi u Kanadi.

No, vjeruje se da je to ipak prolazno i kako će svi nešto u svadbama ponešto vrijedno iz starih vremena promijeniti i sjetiti se i ondašnjih događaja iz svadbi hercegovačkih baka i didova, tvrde u posuškom i hercegovačkom kraju.

Jer, brojne i uspješne smotre ne mogu sačuvati sve vrijedno iz kamenih krajeva lijepe naše i drage Hercegovine, piše Posušje.net