Home Politika Čović: 1000 KM mora biti minimalna plaća, prosječna 1500 KM

Čović: 1000 KM mora biti minimalna plaća, prosječna 1500 KM

SHARE

”Ne može obitelj prihvatljivo živjeti od 1000 KM. Smatramo da 1000 KM mora biti minimalna plaća, a prosječna 1500 KM. Mora se rasteretiti privatnike, doprinose se mora smanjiti”, rekao je u intervjuu za portal Dnevnik predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva Dragan Čović.

Minimalni dječji doplatak

Čović je rekao kako se ”u svakoj našoj županiji danas se ne  brine dovoljno o potpori za novorođenčad, mlade majke i mlade obitelji”.

”Daje se minimalni dječji doplatak. To pokušavamo sada popraviti i standardizirati i to je također dio našeg programa”, rekao je i dodao kako su ”osim demografije i gospodarstva važan dio našeg programa branitelji”.

” Zbog toga sam najsretniji, iako će neki i dalje zamjerati da nismo sve riješili. Naravno, sve institucije ne djeluju jednakom brzinom. Potrebno je vratiti u prava sve one koji su  brutalno izvedeni iz prava. Ostat će nam još neke izmjene zakona na razini države ali smo to uspjeli uraditi u Hrvatskoj. Tako nastavljamo štiti dignitet Domovinskog rata”, rekao je.

Govorio je i o obrazovanju, kulturi i medijima naglasivši kako ”taj sustav mora doživjeti punu transformaciju”.

”Mi se moramo prilagoditi za klasičnu tržišnu utakmicu. Sad već nema potrebe za nekim kadrovima koje proizvodimo. Za sedam do 10 godina glavnina zanimanja će se potpuno promijeniti i mi se tomu moramo prilagoditi. Želimo i da se povećaju davanja za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Inzistirali smo da se povećaju plaće našim liječnicima. Potpisali smo kolektivne ugovore. To je ulaganje u medicinu i našu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Čović.

Rješenje za TV-kanal

Govoreći o hrvatskom televizijskom kanalu, rekao je kako su već nekoliko puta pokušavali promijeniti taj zakon.

”Onda smo imali one apsurde da se osnivanje kanala na hrvatskom jeziku označava štetnim za bošnjački vitalni nacionalni interes. Svjesni smo mi tih igara i oni se neće lako skloniti u stranu i dozvoliti nama da dobijemo te elemente jednakopravnosti. To je još uvijek dobar alat da nas se pritiska. Uvijek će se naći neki manje vješti političari na kojima se može profitirati. To je pokazala praksa”, rekao je Čović.

Naveo je kako su zacrtali i što već formalno-pravno funkcionira je Radio televizija Herceg Bosne.

”Taj je projekat u potpunosti javan i u njemu nema privatnog kapitala. To znači da je u vlasništvu općina i županija s hrvatskom većinom. Uz projekte koji će se dodati ili su već dodani, kao što je TV Kiss, to ćemo do kraja proširiti. Tvrdim da ćemo do kraja godine dobiti Hrvatsku radio televiziju Herceg Bosne i dat ćemo joj sve atribute potrebne da bi normalno funkcionirala. Uz to, mislim da ćemo se snažno povezati s kućama iz inozemstva kako bismo dobili nužnu tehničku i svaku drugu potporu. Također,  motivirat ćemo i sve naše privatne tvrtke koje su nešto slično pokušale raditi, a imaju problema u funkcioniranju, da se priključe ovom projektu i to na jedan vrlo racionalan i praktičan način. Siguran sam  da će do kraja godine ovaj projekat u punini zaživjeti. Do nas je onda koliko će biti kvalitetnoga kadra da vodi taj projekat, koliko ćemo imati logističke potpore od osnivača, a imat ćemo je, zato smo i uzeli općine koje su zadnje dvije godine u suficitu. To je dio naših programa”, naveo je čelnik HDZ-a BiH.

Izborni zakon i Dom naroda

Između ostalog, govorio je o Izbornom zakonu i Domu naroda istaknuvši kako ”nemamo zaštićenu konstitutivnost niti legitimno političko predstavljanje kako je to tražila presuda Ustavnoga suda BiH”.

”To je onda bio snažan motiv onima koji žele na drzak način uzurpirati hrvatske pozicije i birati umjesto Hrvata”, rekao je i dodao kako sad određena grupa ima dominaciju u Domu naroda u klubovima Bošnjaka i Ostalih te da će sve će učiniti da ovladaju i Klubom Srba te bar jednom trećinom izaslanika u Klubu Hrvata.

”To bi bila garancija da Dom naroda gubi svoj smisao, što oni i zagovaraju. No, zanemaruje se činjenica da je to kralježnica BiH. Naime, Dom naroda ima ulogu očuvanja strukture BiH. Više sam puta rekao da jednonacionalna, građanska koncepcija kako je netko pogrešno vidi, neće nikada zaživjeti. Mi se slažemo da treba naći mjeru između kolektivnih i individualnih prava i to je sasvim u redu. Ali nećemo biti naivni i nasjedati na priču onih koji s krajnje radikalnih pozicija zastupaju taj stav”, rekao je Čović za portal Dnevnik.