Home Društvo Na današnji dan rođen Ante Bruno Bušić, evo što mu je uklesano...

Na današnji dan rođen Ante Bruno Bušić, evo što mu je uklesano na nadgrobnoj ploči!

SHARE

Na današni dan 1939. rođen je Ante Bruno Bušić – jedan od najpoznatijih i najznačajnijih poratnih hrvatskih emigranata – humanist, intelektualac, revolucionar, novinar, književnik i neustrašivi borac za hrvatsku slobodu.

Njegov život prekinut je hicima iz zasjede u dobi od 39 godina, 16. listopada 1978. godine u Parizu.

Njegovi su krvnici zaboravili da je moguće ubiti tijelo, ali da se duh, riječ, misao i istina nikako ne mogu ubiti i da će Ante Bruno Bušić nakon smrti postati simbolom otpora kojeg ne može slomiti nikakvo nasilje – pa ni kukavičko postavljanje zasjeda niti atentati iz mraka.

Na njegovoj nadgrobnoj ploči bili su uklesani stihovi Dobriše Cesarića iz pjesme “Trubač sa Seine” na hrvatskome i francuskome jeziku:

“Ja, skoro prosjak, duh slobode širim,
Pa ma i nemo na svom grobu svijeću,
Ja neću, neću, neću da se smirim.
Ko svježi vjetar u sparinu pirim,
A kada umor svlada duše lijene,
Na otpor trubim ja, trubač sa Seine!”

Njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Domovinu i pokopani u Aleji branitelja na zagrebačkom Mirogoju na 21. obljetnicu smrti (1999. godine) u njegovoj sanjanoj i slobodnoj Hrvatskoj.

U našoj općini jedna osnovna škola nosi naziv po njegovom časnom imenu, a za nas je osobito značajna 1. gardijska brigada Ante Bruno Bušić, utemeljena početkom ožujka 1992. u Posuškom Gradcu i koja je dala tolike svoje sinove kako bi se konačno ostvario san kojega je i Ante Bruno Bušić sanjao.